För bara någon vecka sedan meddelade Google slutet för den strömmade speltjänsten Stadia, som går i graven kort efter årsskiftet. Den stora satsningen på spel i strömmat format gick helt enkelt inte riktigt som tänkt och trots att tjänstens infrastruktur numera erbjuds till aktörer som vill bygga egna speltjänster såg Google inte längre någon framtid i varken hård- eller mjukvaran i egen regi.

Google fimpar Stadia – släcks ned i januari

Nu framgår att Google trots det är långt från klara med strömmade spel. De må ha satt eld på Stadia, men ur askan reser sig nu istället spelinriktade Chromebooks som fågel Fenix. Google skräder inte på orden, utan benämner de nya gaming-fokuserade datorerna som de "ultimata maskinerna för molnspel". Den här gången blir det däremot inte via egen plattform, utan Google har istället samarbetat med Microsoft och Nvidia för att integrera stöd för Xbox Cloud Gaming och Geforce Now till Chrome OS.

Utöver stöd för 1 000 olika speltitlar får de bärbara datorerna ett gäng andra egenskaper förknippade med gaming. På hårdvarusidan inkluderar det en skärm med uppdateringsfrekvens på 120 Hz, stöd för Wifi 6 eller 6E och givetvis det kanske viktigaste av allt – tangentbord med RGB-belysning. Utan disco-belysning är det som bekant svårt att prestera till max.

Google medger att Chromebook inte nödvändigtvis förknippas med just spelande. När bolagets datorer först anlände var de billiga alternativ som vann mark bland annat i skolor och på arbetsplatser som prisvärda alternativ för enklare arbetssysslor. Google menar att det istället kan bli Chromebooks styrka, som ett undercover-alternativ för smygspelare som inte identifierar sig som gamers.

Blog_header_image.max-1000x1000.png

Först ut är tre modeller från tre olika tillverkare: Acer Chromebook 516 GE, Asus Chromebook Vibe CX55 Flip och slutligen Lenovos Ideapad Gaming Chromebook. Kostnad beror på konfiguration, men för basvarianterna börjar priset på 649 USD för Acers variant och 699 USD för Asus respektive Lenovos modeller. När pris och lansering sker i Europa framgår inte från Googles blogginlägg.