Det senaste året har inte varit hårdvarumarknadens bästa. Det gäller inte minst processorer för stationära datorer, där försäljningsnivåerna under årets andra kvartal var de lägsta på flera decennier. Detta påverkar även processorjätten Intel, som under samma kvartal gick med förlust för första gången på över 30 år. Någon ljusning ser ut att dröja, och företaget uppges nu ta till drastiska åtgärder.

Enligt källor till Bloomberg planerar Intel att säga upp tusentals av sina drygt 113 000 anställda. Ännu är det inte klubbat och klart, utan Intel överväger fortfarande nedskärningen. Uppsägningarna uppges presenteras inom de närmsta veckorna, för att sedan genomföras ungefär samtidigt som företagets tredje kvartalsrapport den 27 oktober.

Intels försäljnings- och marknadsföringsavdelning ska påverkas mest, där hela 20 procent av de anställda kan bli utan jobb. Syftet med nedskärningarna ska vara att sänka kostnader i ett sämre marknadsklimat. Enligt Bloomberg förutspår analytiker att Intel kan komma att rapportera en minskad omsättning med runt 15 procent för det tredje kvartalet, samtidigt som företagets marginaler krymper.

Intel har avböjt att kommentera uppgifterna, berättar Bloomberg. Informationen kommer endast två månader efter att USA klubbade igenom CHIPS and Science Act, där Intel är en av de stora aktörerna med på tåget. Genom akten investeras totalt 76 miljarder USD i utveckling och tillverkning av halvledare i landet, och regeringen slog på den stora trumman om de nya jobb som investeringen ska resultera i.