Den nysläppta Ryzen 7000-serien från AMD har funnits ute på marknaden i knappt tre veckor. Lanseringen innefattade fyra processorer och samtliga erbjuder ett prestandalyft jämfört med föregångarna. Samtidigt kan produkternas prislappar få det att svida i plånboken. Prisbilden görs inte bättre av varken påkostade moderkort med AM5 eller DDR5-minnen, som fortfarande kostar betydligt mer än föregångaren DDR4.

AMD Ryzen 9 7900X och Ryzen 5 7600X – ett lyft i både pris och prestanda

Nu letar sig en intern rapport ut, som gör gällande att låg efterfrågan får AMD att sänka produktionsplanerna för Ryzen 7000. Det rapporterar Wccftech. Den låga efterfrågan uppges bero på en kombination av en nedåtgående datormarknad och ett svalt mottagande av AM5 och Zen 4. AMD ska ha förutspått att nyheter som DDR5 och PCI Express 5.0 skulle locka, men att en av konsekvenserna är alltför höga priser för vissa konsumenter.

De användare som väljer att hoppa på tåget väljer i stor utsträckning de mer påkostade processorerna, och enligt rapporten är den tolvkärniga Ryzen 9 7900X mest populär globalt. I Sverige syns flaggskeppet 9 7950X i topp för bästsäljare hos flera återförsäljare, men de andra varianterna är inte alltid riktigt lika heta. Istället är föregångarna populära i de lägre prisklasserna, och i synnerhet spelmonstret 7 5800X3D står högt.

Med nedåtgående priser för DDR5 på horisonten är det möjligt att plattformskostnaden för Ryzen 7000 letar sig nedåt framöver. I dagsläget står dock moderkort och primärminnen för en betydande del av den totala kostnaden, och här finns en tydlig kontrast mot Intels designval att stödja både DDR4 och DDR5 med "Alder Lake" och kommande "Raptor Lake".

Läs mer om AMD:s Ryzen-processorer: