Tim Cook och gänget är inte sena att ta fram stora trumman när nya produkter ska avtäckas, där bolagets september-evenemang är ett stående inslag och synonymt med Iphone-nyheter. För en dryg månad sedan bevisade företaget att traditioner är till för att hållas, när oförändrade Iphone 14 och det uppgraderade Pro-syskonet debuterade, vid sidan av färska smartklockor. Det är däremot knäpptyst när en av företagets storsäljare omdanas.

ipad 2.PNG

Operativsystemet Ipad OS 16 är en del av den uppdaterade surfplattan, men fönsterhanteringsverktyget Stage Manager ser ut att vara fortsatt exklusivt de modeller med M1- eller M2-krets under huven.

Tionde generationen av surfplattan Ipad skickas nu i tysthet ut i Apples digitala webbutik, och föga förvånande får den samma designmässiga behandling som den mer påkostade syskonmodellerna Ipad Air och Mini fick häromåret. Således rör det sig om estetiska inslag från Ipad Pro-sidan, där hemknappen i botten stryker på foten till förmån för en jämntjock, svart ram som löper runt den 10,9 tum stora skärmen, som alltså ökar storleken med 0,7 tum. IPS-panelen har upplösningen 2 360 × 1 640 pixlar, uppdateringsfrekvens om 60 Hz och maximal ljusstyrka om 500 cd/m².

Lightning ut – USB Type-C och adaptrar in

Uppdaterade Ipad tar klivet från Lightning-kontakten och ansluter med USB Type-C, en uppgradering som ackompanjeras av en medföljande 20-wattsladdare. En uppgradering som uteblir är dock stöd för andra generationens Apple Pencil, vilket innebär att surfplattans sida saknar en magnetisk och trådlös laddplats för skrivdonet. Första generationens penna laddas i vanliga fall på ett mindre elegant sätt, nämligen genom att kopplas in i surfplattans laddport. Med USB Type-C-bytet krävs en adapter. Adapter är också krav för trådat ljud.

ipad-202210-gallery-2.jfif

I likhet med andra uppdaterade Ipad-modeller finns också stöd för Magic Keyboard-tillbehöret, som fästs med magneter och skyfflar data och effekt över kontaktpunkter på baksidan. Ipad i grundutförande är ett vanligt inslag i skolvärlden och med ett tangentbord blir enheten ett datorsusbstitut som är tillräckligt för många användningsområden. Det är tydligt att enheten ofta används i liggande läge, eftersom Apple placerar frontkameran med 12 megapixlar på långsidan.

Också kameran på baksidan är på 12 megapixlar, men till skillnad från framsidans variant stöds där videoinspelning i 4K UHD 60 FPS. Den senare sätter stopp vid samma bildfrekvens men 1080p. Vidare apar Ipad efter Air-syskonet när det gäller biometrisk upplåsning, som endast kan göras med fingeravtryck genom sensorn som huserar i startknappen på ena kortsidan. I likhet med den färgsprakande Air-serien kommer Ipad i silver, blått, rosa alternativt gult utförande.

ipad-202210-gallery-5.jfif

Klenare insida men saftiga priser

Uppdaterade Ipad är till det yttre i mångt och mycket en kopia av de dyrare modellerna, men under skalet saknas M1-kretsen. Där finns den sexkärniga Bionic A14-kretsen som introducerades med Iphone 12-familjen, en generation nyare än hos förra Ipad-omgången. Den senare lever vidare i Apples sortiment med en prislapp från 4 995 kronor, eftersom nykomlingen vrider upp priset till 6 595 kronor. För den som önskar uppgradera från 64 till 256 GB lagring, eller ha inbyggt 5G-modem, är prispåslagen 2 200 kronor vardera. Nykomlingen blir tillgänglig den 26 oktober.