Under en tid var streamingjätten Netflix relativt oangriplig på sin marknad, med ett stenhårt grepp om kunderna. Den tiden är numera förbi, och Netflix vacklar något på toppen medan fler och fler konkurrenter jagar efter jättens krona. Under året minskade mängden Netflix-prenumeranter för första gången, och för att möta detta har företaget bland annat snickrat på åtgärder mot kontodelning.

Funktionerna testades till en början i Latinamerika, men är nu på väg att leta sig ut till resten av världen. USA Today rapporterar att arbetet med att inkomstsäkra kontodelning på en global marknad ska komma igång i början av 2023. Konkret handlar det om att omvandla kunders kontodelning mot betalda underkonton, med egna inloggningsuppgifter, profiler och rekommendationer.

Finally, we’ve landed on a thoughtful approach to monetize account sharing and we’ll begin rolling this out more broadly starting in early 2023. After listening to consumer feedback, we are going to offer the ability for borrowers to transfer their Netflix profile into their own account, and for sharers to [...] create sub-accounts (“extra member”), if they want to pay for family or friends. – Netflix till aktieägare

För de som inte väljer att fortsätta dela på ett abonnemang ska Netflix underlätta skapandet av egna konton. Detta genom att ge användare möjligheten att föra över sin profil på det delade kontot till ett nytt sådant. På så vis förlorar användaren inte rekommendationer, inställningar eller historik. Funktionen finns redan tillgänglig under namnet "För över profil" på den svenska versionen av Netflix.

Under testrundan i Latinamerika kostade varje underkonto motsvarande 30 kronor, vilket är betydligt mindre än priset för ett enskilt konto. Hittills har varken svensk prissättning eller tidsplanering kommunicerats, och det återstår att se när åtgärderna letar sig till Sverige.