Den 12 oktober var det säljstart för två flaggskepp på grafikkortsfronten. Samtidigt som Nvidia släppte lös Geforce RTX 4090 med buller och bång smög Intel ut Arc A-seriens toppkort A770. Av de två är det ingen tvekan om vilket som presterar bäst i de flesta scenarion, Intels Arc "Alchemist"-familj var trots den sena lanseringen inte tänkt att mäta sig med RTX 4000-serien.

Vad gäller ray tracing, spelprestanda i hög upplösning och syntetiska prestandatester är avståndet till RTX 4090 många mil. Det är dock långt från det enda användningsområdet för grafikkort och när CapframeX, kända för mjukvaran med samma namn, redovisar testresultat för videoavkodning med AV1 visar sig Intel sitta med ett ess i rockärmen.

Totalt mäts hur fyra olika grafikkort presterar när de ställs inför uppgiften att avkoda ett videoklipp som renderats med codec AV1. Utöver Geforce RTX 4090 och Arc A770 inkluderar testet även Geforce RTX 3090 och Radeon RX 6800 XT.

piskelipisk.png
piskelipisk2.png

CapframeX utför mätningar i två upplösningar. Vid 4K är det ett mycket jämnt lopp sett till medelvärdet, men både A770 och RTX 3090 går om Nvidias senaste flaggskepp. Sist hamnar RX 6800 XT, som tappar i både medelvärde och får betydligt sämre lägsta resultat jämfört med konkurrenterna.

När upplösningen skruvas till 8K ser det inte lika jämnt ut. Där drar A770 ifrån RTX 4090 och lyckas både med ett högre medelvärde och markant bättre lägstanivåer. Som lägst sker tapp ned till runt 17 FPS för både RTX 4090 och RTX 3090, medan Arc A770 stannar kvar på som lägst 44 FPS. Värst går det för RX 6800 XT, som utöver ett betydligt lägre medelvärde på 22 FPS som sämst sjunker ned till drygt 1 FPS. Det ger märkbara problem med stuttering för både de gröna och det röda laget.

Intels försprång tillskrivs hårdvaruaccelererad videoavkodning och är egentligen inte särskilt förvånande. Samtliga Arc-grafikkort har hittills presterat som bäst i just avkodning. Det är främst RTX 4090 som avviker, men CapframeX noterar att något inte tycks stämma med Nvidias drivrutiner och att högre prestanda är att vänta när det åtgärdats.