Den färska grafikarkitekturen "Ada Lovelace" och Geforce RTX 4000-serien hör till den lanseringstäta höstens absoluta höjdpunkter. Nyligen gästade toppmodellen RTX 4090 testlabbet och visade ordentliga prestandalyft och priset är därefter. Framöver väntar RTX 4080, men endast i det mer kraftfulla 16 GB-utförandet, efter att Nvidia dragit tillbaka den förvirrande syskonmodellen.

Nvidia Geforce RTX 4090 "Ada Lovelace" – inflation i pris och prestanda

Huruvida den fimpade modellen döps om till Geforce RTX 4070 eller liknande återstår att se, men nu presenteras återskapade bilder av just RTX 4070 i Founder's Edition-skrud. Det är Youtube-profilen "Moore's Law is Dead" som lagt vantarna på fotografier av det ännu inte avtäckta grafikkortet. För att inte behöva röja källor genom att publicera materialet, översätts bilderna till exakta 3D-modeller.

rtx_3070-9.jpg

Med Geforce RTX 3070 är båda fläktar på samma sida.

Med Geforce RTX 3000-serien introducerade Nvidia en ny kylarlösning som för RTX 3080 innebär två motriktade fläktar, ett V-format kretskort och funktion i gränslandet mellan en öppen kylare och blower-variant. RTX 3070 har en mer traditionell öppen kylarlösning, men när efterträdaren RTX 4070 avtäcks ska kylaren bytas mot samma utförande som hos de mer kraftfulla varianterna. Det rör sig om en två expansionsplatser tjock historia, med två fläktar, vinklade kylflänaar och timglasformade ramar.

Svenska kunder kan inte köpa Geforce RTX 4090 Founder's Edition och det är därför troligt att detsamma gäller RTX 4070, men oklarheterna kring det senare är fler än så. Å ena sidan är det möjligt att Nvidia ändrar lanseringsplanerna efter den inställda RTX 4080-lanseringen, ett kort som eventuellt flyttas ned ett modellnummer och tarva annan kylare än den fotograferade. Å andra sidan kan grafikjätten helt strunta i att lansera en Founder's Edition-version av RTX 4070.