Mjukvarujätten Microsoft har under många år varit en av de största aktörerna på spelmarknaden. Detta har företaget uppnått med hjälp av sina Xbox-konsoler och Windows, som dominerar för spel på PC. Microsoft är även en välkänd utgivare av spel under flaggan Xbox Game Studios, och säljer spel till såväl spelkonsol och PC i butiken Microsoft Store. När det kommer till spelmarknaden för mobiltelefoner är företaget dock förhållandevis frånvarande.

Det ska Microsoft åtgärda genom att bygga en egen applikationsbutik för IOS och Android. Det rapporterar The Verge. Uppgifterna kommer från företagets kommunikation med brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority, som undersöker Microsofts förvärv av Activision Blizzard. Genom butiken ska Microsoft sälja spel direkt till mobiltelefoner och surfplattor, och på så vis kringgå Apple och Google.

Tanken är även att butiken ska fungera som plattform för spelutvecklare, som vill driva egen försäljning. Samtidigt hävdar Microsoft att det blir svårt att få kunder att ta bort blicken från Googles Play Store och Apples App Store, detta då de i nuläget inte har någon nämnvärd närvaro på marknaden för mobilspel.

Här kommer förvärvet av Activision Blizzard in i bilden, då Microsoft hävdar att de genom affären skulle kunna få en chans på mobilmarknaden. Det handlar delvis om att Activision Blizzard redan har en kundkrets och existerande spelbibliotek, med stortitlar som Call of Duty: Mobile och Candy Crush Saga. Microsoft pekar även på att de saknar kompetens på området idag, och att erfarenheten från Activision Blizzard skulle kunna fylla den luckan.

En av de väntade utmanarna till Microsofts planer är Apple, som inte tillåter andra applikationsbutiker på IOS. Här kan en tvist i stil med Apples tidigare rättsliga konflikt med Epic Games uppstå, där just Microsoft stod på den sistnämndas sida. En av påföljderna blev att Apple låste Epic Games utvecklarkonto, och spelet Fortnite finns än idag inte tillgängligt i App Store.

Skulle du kunna tänka dig att ha ytterligare en appbutik vid sidan om Play Store i Android och App Store i IOS?