Innan att AMD tidigare i höst lanserade Ryzen 7000-serien med arkitekturen Zen 4 fick den förra generationen avsluta storslaget. Efter lång väntan lanserades under våren Ryzen 7 5800X3D, där "3D" indikerade att den bestyckats med AMD:s då helt nya teknik 3D V-Cache, som tredubblade L3-cacheminnet från 32 till 96 MB.

AMD Ryzen 7 5800X3D levererade alltifrån ingen prestandaökning till en rejäl. Inte minst i spel där den trots blygsamma klockfrekvenser slog jämna slag med Intels dåvarande flaggskepp Core i9-12900K. Att det var en stark kombattant blev även tydligt vid lanseringen av Ryzen 7000-serien, mot vilken processorn hängde med förhållandevis väl.

Mot bakgrund av detta väntar många entusiaster med att vädra plånboken till dess att nya 3D V-Cache-modeller äntrar scen. I samband med lanseringen flaggade AMD för att dessa skulle komma "inom några månader", och här spekulerade SweClockers i att arenan för tillkännagivandet skulle bli på CES 2023 i början av januari. Nu rapporterar Wccftech, som uppger sig ha tagit del av AMD:s produktplaner, att så blir fallet.

AMD-ZEN-ROADMAP.jpg

Utöver att AMD bekräftat att Ryzen 7000 med 3D V-Cache är på gång finns få detaljer att tillgå. Med förra generationen blev Ryzen 7 5800X3D ensam modell med tekniken och denna har 8 kärnor, men denna gång står sannolikt fler processorer med 3D-tillägget på tapeten. Vad som är känt är att tekniken även denna generation levererar en tredubbling i L3-cacheminne, vilket skulle betyda 96 MB för modeller med 6 eller 8 kärnor och 192 MB med 12 eller 16 kärnor.

Ett annat frågetecken är hur det blir med stöd för överklockning. Med Ryzen 7 5800X3D valde AMD att begränsa möjligheterna, något som kom till följd av att det extra cacheminnet endast stod pall för en spänning om 1,35 volt över tid. Om AMD kommit tillrätta med detta är det således inte givet att samma spärr implementeras ännu en gång.

Väntar du tålmodigt på Ryzen 7000X3D-modeller eller har du andra processorplaner? Dela med dig i kommentarerna!