AMD:s nylanserade Ryzen 7000-serie har trots imponerande prestanda fått ett relativt svalt mottagande. En av anledningarna som användare tar upp är de höga temperaturerna, som i regel ligger runt 95° C i krävande laster. Även om AMD försäkrar att det är en säker arbetstemperatur har vissa försökt sig på att sänka dessa, och överklockaren "der8auer" visade att en "delid" av processorerna kan ge en sänkning runt 20° C.

AMD Ryzen 9 7950X och Ryzen 7 7700X "Raphael"

Enligt "der8auer" beror de höga temperaturerna på att processorernas värmespridare är alltför tjocka, en effekt av bakåtkompatibilitet med kylare ämnade för AM4. Ett logiskt steg därifrån blir därmed att försöka sig på en "lappning", genom att slipa ned värmespridaren. Just det ingreppet ger sig Youtube-profilen "Jayztwocents" nu på i en video.

Lappad 7950X CPU.png

AMD Ryzen 9 7950X med "lappad" värmespridare.

Denna gång agerar flaggskeppet Ryzen 9 7950X försökskanin, och i vanlig ordning ligger processorn runt 92° C i testrundan före ingreppet påbörjas. Efter en hel del slipande blir värmespridaren 0,8 millimeter tunnare men samtidigt planare, och "Jayztwocents" märker att kylblocket inte längre får särskilt god kontakt med värmespridaren. Med det åtgärdat resulterar ingreppet i en tydlig men relativt blygsam förbättring runt 4–5° C med något högre klockfrekvens.

Lappad 7950X Före.png

Före ingreppet, med kylpastan Arctic MX-4.

Lappad 7950X Efter.png

Efter genomförd "lappning", med Arctic MX-4.

Lappad 7950X Efter Kryonaut Extreme.png

Med kylpasta utbytt mot Thermal Grizzly Kryonaut Extreme.

"Jayztwocents" testar även att byta kylpasta från Arctic MX-4 till mer påkostade Thermal Grizzly Kryonaut Extreme. Det landar i ytterligare en förbättring runt 4–5° C, med ett slutgiltigt resultat runt 84° C. De lägre temperaturerna möjliggör en högre överklockning till 5,4 GHz över samtliga kärnor för Youtube-profilens exemplar.

Testet från "Jayztwocents" styrker "der8auers" tes att tjockleken hos Ryzen 7000-seriens värmespridare hindrar effektiv värmeavledning för processorerna. Samtidigt är förbättringen betydligt mindre än den "der8auer" visade med hjälp av en "delid". Därmed kan ett sådant ingrepp vara mer attraktivt för entusiaster som vill sänka sin processors arbetstemperatur så mycket som möjligt.

Läs mer om Ryzen 7000-serien: