För några veckor sedan drog Nvidia skynket av grafikarkitekturen "Ada Lovelace" och Geforce RTX 4000-serien, vars debut kort därefter inleddes med säljstarten av RTX 4090. Utöver tilltagna prestandalyft kliver grafikkortet även över till den nya standarden 12VHPWR, som tillåter effektuttag på upp till 600 watt över en 16-pinnarskontakt, istället för en hel drös 8-pinnare.

Den nya kontakten väntas tillsammans med 12VHPWR bli standard hos de flesta nya grafikkort, åtminstone i det övre prestandaskiktet. De senaste månaderna har det dock cirkulerat information om risk för smältande kontakter, något två användare på Reddit råkat ut för. Den ena användarens Gigabyte RTX 4090 Gaming OC uppges ha stått i lågor och börjat ryka, medan den andre användarens Asus-signerade RTX 4090 drog sin sista suck under mindre dramatiska omständigheter. Båda modeller kunde sedan konstateras ha skadade, smälta kontakter.

po6ksx09zpv91.webp
e8yemuaazpv91.webp
Ff2_w0KXwAEtVrm.jpg

Bildkälla: Reddit/Noduelspolicy

I en tidigare publikation från PCI-SIG som letat sig ut på nätet, samt i specifikationer till en adapter från Zotac, varnas användare för att 12VHPWR-kontakter riskerar att smälta om kablaget böjs kraftigt, om kontakten överbelastas i sidled eller på annat vis utsätts för slitage. Det kan resultera i bieffekter som obalanserad belastning och värmeutveckling, varför montering i trånga utrymmen inte rekommenderas.

Exakt vad som orsakade felen hos de två Reddit-användarnas grafikkort är inte utrett, men användare spekulerar om att det är just böjt kablage eller felaktig montering som ligger bakom problemet. I princip alla RTX 4090-varianter oavsett om det rör sig om Nvidias Founders Edition-modell och de från partnertillverkare är rejäla pjäser, vilket kan försvåra riskfri montering.

Källa: Videocardz