När kretsbristen slog fordonsindustrin i början av 2021 hade teknikentusiaster redan fått känna på det, i form av bristande tillgång på bland annat grafikkort och processorer. Bristen höll i sig under merparten av 2021, för att vid årsskiftet slutligen börja lätta något. Medan butikshyllor fyllts på med senaste snittets grafikkort har biltillverkare och fordonsindustrin fortsatt problem – något som nu tvingar Volvo Cars att stoppa produktionen.

Därför är elektronikhyllorna tomma – kretsbristen förklarad

I den svenska Torslandafabriken i Göteborg stannar produktionen under hela nästa vecka, rapporterar Göteborgs-Posten. Enligt Volvo Cars presstalesperson Merhawit Habte är det till följd av den rådande bristen på halvledare och det är i nuläget inte klarlagt huruvida produktionsstoppet kan komma att förlängas ytterligare.

I jämförelse med de tillverkningstekniker som nyttjas till datorkomponenter och systemkretsar till exempelvis mobiltelefoner och spelkonsoler är fordonsindustrins kretsar tillverkade på föråldrade noder. Trots att de inte slåss om samma noder råder ordentlig obalans mellan tillgång och efterfrågan och de förlegade teknikerna innebär istället svårigheter att bygga ut kapacitet.

Nästa veckas produktionsstopp är långt från det första och de senaste årens många stopp beräknades redan 2021 kosta marknaden nära en miljon fordon. Medan kretsjättar som TSMC och Intel investerar biljonbelopp i tillverkningskapacitet är det generellt sett inte tidiga 2000-talets noder norr om 100 nanometer som prioriteras, varför kretsbristen inom fordonsindustrin sedan tidigare spås hålla i sig till år 2025.

Läs mer om kretsbrist inom fordonsindustrin: