De senaste dagarna har den nya standarden 12VHPWR hamnat i hetluften, efter att användare med Nvidias färska grafikkort Geforce RTX 4090 råkat ut för att den nya 16-pinnarskontakten både börjat ryka och smälta. Exakt vad som orsakat det utreds fortfarande, men det har spekulerats bero på att de adaptrar som skickas med inte tål att böjas.

Geforce RTX 4090 råkar ut för smälta 12VHPWR-adaptrar

Nu bringar Igor Wallossek från Igor's Lab mer klarhet i frågan, genom att montera isär och granska en av de Nvidia-signerade adaptrar av den typ som gått upp i rök. Wallossek skalar bort den gjutna kontakten och konstaterar att det inte är 12VHPWR-standarden som är boven i dramat, utan en undermålig adapterkonstruktion. Kontakten har tolv kontaktstift som levererar upp till 600 watt, där en rad om sex stift är anslutna till 12 volt, den andra raden till jord.

I andra änden går adaptern till fyra PCI Express-kontakter i klassiskt 8-pinnarsformat. Med fullösningen dissekerad noterar Wallossek att en tjock 12-voltskabel från varje adapter – fyra totalt – är fastlödd på de sex plattorna som hör till kontaktstiften i 12VHPWR-kontakten. Det rör sig om trånga ytor att löda på, och med minimal fysisk påverkan på kabeln eller stiftet ger den smälta metallfogen upp. Det senare är bevisligen möjligt även med kontaktens gjutna hölje på plats.

nVidia1.jpg
g.jpg

Det slutar dock inte där, upptäcker Wallossek med vidare plast-grävande. De sex stiften är nämligen sammanfogade och de separata plattorna är bara spel för gallerierna. Nackdelen med detta är att hela kontakten kan leverera energi så länge någon av de fyra kablarna i bakkant fortfarande har anslutningen kvar. Vid svajig kontakt kan lasten snedbalansernas på ett sätt som överskrider 150-wattsgränsen för 8-pinnarskablarna, med följder som oönskad härdsmälta eller att nätdelens överbelastningsskydd vaknar till.

Wallossek menar alltså att de problem som användare rapporterat de senaste dagarna kort och gott är till följd av adaptrar med riktigt kass byggkvalitet – inte 16-pinnarsskontaktens design eller 12VHPWR-standarden i sig. Att Nvidia bör uppmärksamma och återkalla adapterkonstruktionen är också något som påtalas. Wallossek passar även på att utdela en känga till "Youtube-kändisar", som han menar eldat på negativa tongångar om kontaktdonet utan att förstå vari problemet faktiskt ligger.

För att undvika problemet helt föreslås att adapter byts mot ett nytt nätaggregat som följer ATX 3.0-standarden, och därmed har tillhörande kablage för just 16-pinnars 12VHPWR-anslutningar, utan risk för balansproblem mellan olika 8-pinnarsvarianter. För närvarandet har motsvarande kvalitetsbrister inte uppenbarat sig bland någon av de tillverkare vars nätaggregat är tillverkade enligt konstens alla regler.

Nvidia begär in drabbade produkter för analys

Det råder nu inga tvivel om att Nvidia tar situationen på allvar, något Igor Wallossek rapporterar i en separat artikel. Enligt branschkontakter har Nvidia begärt att partnertillverkare ska skicka olycksdrabbade Geforce RTX 4090-kort och adaptrar till Nvidia för analys. Det återstår att se vad grafikkortsjätten kommer fram till och hur de väljer att tackla situationen.