Entreprenören Elon Musk har många järn i elden, från rymdsatelliter till elbilar. I våras kungjorde den stenrike affärsmagnaten att det nästa inköpet på listan var ett förvärv av Twitter, en affär som då var värd nära 430 miljarder kronor. Sedan dess har Musk svängt både fram och tillbaka i affären, som ett tag såg ut att ta en sväng förbi domstol.

Nu står det klart att Musk slutligen lagt rabarber på plattformen. Under natten till fredag rapporterade flera amerikanska medier att han till slut kommit överens med Twitter och att han nu är officiell ägare. Det bekräftades sedan av Musk själv, som i ett långt inlägg på sin numera egna plattform upprepar att han ser Twitter som ett nutidens torg och plats för diskussion om viktiga ämnen.

Musk uppges ha inlett sitt ägarskap med att helt sonika sparka flera högt uppsatta anställda. Bland dem var Twitters VD Parag Agrawal följt av ekonomichefen Ned Segal och båda ska ha eskorterats ut från bolagets huvudkontor i San Francisco. Därtill ska även chefsjuristerna Vijaya Gadde och Sean Edgett fått foten och anklagats för att försökt vilseleda Musk.

Den slutgiltiga köpesumman uppges ha landat på 44 miljarder USD, det vill säga vad parterna först kom överens om. Det motsvarar nu drygt 480 miljarder kronor. Överenskommelsen var i grevens tid, då domare i delstaten Delaware klubbat en deadline för affären till den 28 oktober klockan 17:00. Efter det hade de två parterna behövt mötas i domstol istället.

Läs hela följetongen om Elon Musks Twitter-köp: