I slutet av oktober lanserade Intel sin Core 13000-serie "Raptor Lake", som i allt väsentligt är en refresh av föregångaren Core 12000 "Alder Lake". Nytt blev fler kärnor av samma arkitektur och en fintrimmad tillverkningsteknik för att möjliggöra högre klockfrekvenser, vilket räckte för att bolaget skulle återta prestandakronan från AMD och dess Ryzen 7000-serie.

Efter Raptor Lake kommer "Meteor Lake" i Core 14000, där betydligt fler nyheter är att vänta. Det blir två nya arkitekturer, prestandaorienterade Redwood Cove och energieffektiva Crestmont, som ska produceras på Intels tillverkningsteknik Intel 4 (f.d. 7 nanometer), och en design med flera kretsar likt AMD:s konstruktion med chiplets.

Processorfamilj

Prestandakärnor (P-Cores)

Energieffektiva kärnor (E-Cores)

GPU-del

Kärnor / trådar

Arrow Lake-S "24"

8 st. Redwood Cove

16 st. Crestmont

64 st. Xe-kärnor

24 st. / 32 st.

Meteor Lake-S "22"

6 st. Redwood Cove

16 st. Crestmont

64 st. Xe-kärnor

22 st. / 28 st.

Raptor Lake-S "24"

8 st. Raptor Cove*

16 st. Gracemont

32 st. Xe-kärnor

24 st. / 32 st.

Alder Lake-S "16"

8 st. Golden Cove

8 st. Gracemont

32 st. Xe-kärnor

16 st. / 24 st.

Meteor Lake-S "14"

6 st. Redwood Cove

8 st. Crestmont

64 st. Xe-kärnor

14 st. / 20 st.

Alder Lake-S "6"

6 st. Golden Cove

32 st. Xe-kärnor

6 st. / 12 st.

* Raptor Cove är i allt väsentligt Golden Cove men med ett större L2-cacheminne per kärna.

Nu gör Wccftech gällande att ta tagit del av en intern tabell från Intel, som listar en betydande detalj om Meteor Lake och efterföljande "Arrow Lake" – antalet kärnor. Förhandstippat för Meteor Lake har bland många varit att antalet energieffektiva kärnor skulle gå upp, medan de prestandaorienterade skulle stanna kvar vid 8 stycken. Enligt rapporten går istället antalet kärnor ned jämfört med Raptor Lake och flaggskeppet Core i9-13900K.

I Intel-lingo indicerar bokstaven "S" i slutet av ett kodnamn att det är en krets för stationära datorer, och här märks två konfigurationer. Den ena är Meteor Lake-S 22 och denna får endast 6 stycken prestandakärnor (P-Cores) av typen Redwood Cove medan antalet energieffektiva likt dagens processorer stannar kvar vid 16 stycken, men då med en övergång till arkitekturen Crestmont. En annan variant kallad Meteor Lake-S 14 nämns också och även denna får 6 kärnor av typen Redwood Cove, men endast 8 stycken Crestmont.

Ett bortfall i kärnor till trots kan de nya arkitekturerna leverera högre prestanda än det idag nya flaggskeppet Core i9-13900K. Intel själva har talat om betydande förbättringar hos Redwood Cove och Crestmont tar ett kliv upp från Gracemont, som levererar liknande prestanda per klockcykel (IPC) som Skylake som återfinns i Core 6000- till 10000-serien processorer. Till detta är det möjligt att Intel lyckas pressa upp klockfrekvenserna ytterligare.

Intel-Meteor-Lake-Arrow-Lake-Lunar-Lake_-Hot-Chips-34_35.png

Vidare framgår att generationen efter kallad Arrow Lake adderar två prestandakärnor, vilket således skulle sätta den i paritet till Alder Lake räknat i antal kärnor. Arkitektoniskt talas det om att Arrow Lake behåller samma arkitekturer som Meteor Lake, vilket i sådana fall skulle innebära relativt små förändringar på prestandafronten. Därtill ska tillverkningen ske på Intel 20A, vilken väntas erbjuda förbättringar i energieffektivitet och därigenom möjligen högre potentiell prestanda.

Avslutningsvis går det inte utesluta att det finnas ytterligare en krets baserad på Meteor Lake ämnad stationära datorer, och att denna helt enkelt utelämnats från diagrammet Wccftech uppger att de tagit del av. Intel Core 14000 lanseras som tidigast hösten 2023, men kan komma att dröja till början av 2024, och tar då plats i den nya sockeln LGA 1851.