Hårdvara är dyrt och i kombination med inflation har priser på spelkonsoler justerats. Nyligen höjdes priset på Playstation 5 med närmare 500 kronor och i samband med detta meddelade Microsoft att Xbox-konsolen kommer behålla sin rekommenderade prislapp. I och med att Xbox Series X/S använder snarlik hårdvara som Playstation 5 har det spekulerats att Microsoft gör en förlustaffär när konsolen säljs. I en intervju med CNBC berättar Xbox-chefen Phil Spencer att detta stämmer och delar med sig av lite siffror.

Phil Spencer berättar att både Xbox Series X och Series S säljs med förlust. Närmare 100 dollar förloras vid varje såld Serie X, som i Sverige kostar 5 600 kronor, och 200 dollar förloras vid försäljning av den billigare Series S, som kostar ungefär 3 000 kronor.

Det må se nobelt ut för konsumenten att Microsoft går med förlust vid försäljning av konsolen, men Microsoft tjänar igen pengarna med råge tack vare stabila intäkter från mjukvaruförsäljning och prenumerationstjänster. I den senaste kvartalsrapporten meddelar Microsoft att intäkter kring Xbox ligger på 3,61 miljarder dollar – en tillväxt på 13 procent och ett rekordresultat. En del av tillväxten är tack vare en ökning av prenumeranter av Game Pass for PC som gått upp med 159 procent jämfört med året innan.

Huruvida Microsoft ska fortsätta sälja konsolerna med förlust eller, likt Sony, göra en prisjustering återstår att se. Tidigare uttalanden från Microsoft pekar på att Xbox-priset ska vara detsamma fram till jul.

Vad är ett rimligt pris för en spelkonsol?