Skenande inflation och risk för recession får hushållen att hålla hårt i plånboken, något som under året börjat göra utslag på försäljningen av produkter i konsumentled. Det här fick AMD i början av oktober att förvarna investerare och skruva ned sina prognoser rejält. När bolaget nu presenterar resultatet för tredje kvartalet bekräftas de bistra tongångarna.

AMD:s kvartalsrapport Q3 2022

Q3 2022

Q2 2022

Q3 2021

Intäkter

5 565 miljoner

6 550 miljoner

4 313 miljoner

Rörelsevinst

-64 miljoner

526 miljoner

948 miljoner

Nettovinst

66 miljoner

447 miljoner

923 miljoner

Bruttomarginal

42 procent

46 procent

48 procent

Jämfört mot årets andra kvartal sjönk bolagets intäkter med hela 15 procent till 5 565 miljoner USD. Det gör också ett betydande avtryck på nettovinsten som krympt stort från 447 till 66 miljoner, samtidigt som bolagets bruttomarginal går ned från 46 till 42 procent. På årsbasis har bolagets intäkter istället gått upp kraftigt, vilket ska tillskrivas förvärvet av FPGA-tillverkaren Xilinx som ökade intäkterna för AMD:s affärsenhet Embedded från blott 79 till 1 303 miljoner. Att AMD befinner sig i gränslandet av att göra ett nollresultat tillskrivs också förvärvet av Xilinx.

AMD-Q3-2022-divisions.PNG

Störst tapp märks inom Client Computing, processorer och styrkretsar i konsumentled, som under kvartalet drog in 1 022 miljoner USD, en nedgång med 40 procent jämfört med 1 692 miljoner samma period 2021. Som resultat av detta gör divisionen ett minusresultat på 26 miljoner, att jämföra med en vinst på 490 miljoner året innan.

Inom Gaming, som huserar grafikkort och systemkretsar för spelkonsoler, är bilden tudelad. Här har intäkterna på årsbasis växt med 14 procent från 1 434 till 1 631 miljoner USD, men samtidigt har rörelsevinsten backat 39 procent från 231 till 142 miljoner. Anledningen bakom detta är sannolikt att priserna på grafikkort börjat gå ned efter två år av brist, samtidigt som Microsoft och Sony handlat på sig stora mängder systemkretsar inför julhandeln. Systemkretsar för spelkonsoler är en volymprodukt med låga marginaler.

En division som går betydligt bättre är Datacenter, där processorerna Epyc och beräkningskorten Instinct ingår, som på årsbasis växt med 45 procent från till 1 108 till 1 609 miljoner USD, samtidigt som rörelsevinsten gått upp 64 procent från 308 till 505 miljoner. Det här har AMD till stor del Intel att tacka, då de gång på gång försenar nästa generations serverprocessor "Sapphire Rapids" och lämnar öppet mål till AMD.

Avslutningsvis är den fjärde divisionen Embedded, vilken som nämnt växt kraftigt efter förvärvet av Xilinx. Jämfört mot förra året handlar det om en uppgång om 1 549 procent från 79 till 1 303 miljoner USD. Divisionens rörelsevinst tar också ett jätteskutt med 2 661 procent till 635 miljoner, upp från blott 23 miljoner.

Third quarter results came in below our expectations due to the softening PC market and substantial inventory reduction actions across the PC supply chain. Despite the challenging macro environment, we grew revenue 29% year-over-year driven by increased sales of our data center, embedded and game console products. We are confident that our leadership product portfolio, strong balance sheet, and ongoing growth opportunities in our data center and embedded businesses position us well to navigate the current market dynamics. – Lisa Su, VD och styrelseordförande på AMD

För årets fjärde kvartal beräknar AMD dra in 5,5 miljarder USD, men anger samtidigt en ovanligt stor osäkerhetsmarginal om plus-minus 300 miljoner. Bruttomarginalen spås samtidigt stiga kraftigt till 51 procent.

Konsumentmarknaden går kräftgång

AMD:s resultat är ingen överraskning utan bekräftar en bild som målats upp under året. Förutom att konsumenter håller i pengarna för att gardera sig mot tuffare tider finns också en marknadsmättnad sedan coronapandemins infart, då fler än vanligt på kort tid gjorde så kallade sällanköp av elektronik för att underhålla sig i hemmet.

Att just konsumentsidan går ned är något världens största kontraktstillverkare av kretsar, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), vid flera tillfällen bekräftat. Densamma har även gått ut med att de ser en viss nedgång inom High-Performance Computing (HPC), exempelvis kretsar för servrar och datacenter, men det är något som väntas vända på medellång sikt.

Med ovan i åtanke ska det bli intressant att se hur det går för AMD på just konsumentmarknaden, där de under rådande period av nedgång ska uppdatera stora delar av sin portfölj. I slutet av september lanserades Ryzen 7000-serien av processorer, som framöver även ska göra insteg på bärbara datorer. Till slutet av året anländer även Radeon RX 7000-serien av grafikkort, som tar upp kampen mot Nvidias nyligen lanserade Geforce RTX 4000-serie.