Världen går mot bistrare tider ekonomiskt och nästan oavsett sektor märks det som tydligast bland konsumenter, vars köpkraft och iver att handla nytt gått ned. En aktör värd att följa för att ta tempen på marknaden är Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), som i egenskap av världen största kontraktstillverkare av kretsar är bland de första att se trender komma och gå.

I september rapporterade Digitimes att storkunder hos TSMC strök mer än 10 procent av sina orderingångar på konsumentkretsar, där AMD, Nvidia, Qualcomm och Mediatek nämndes vid namn. Kretsjätten ska dock ta detta med ro då andra segment som bland annat bilbranschen, servrar och nätverk (IOT) täcker upp för bortfallet, och håller beläggningen i fabrikerna fortsatt hög även på sikt.

Nu rapporterar taiwanesiska United Daily News om de lägre orderingångarnas följdverkningar. Enligt uppgifterna har TSMC kapat sina orderingångar till underleverantörer med upp till 50 procent, men hur stort bortfallet egentligen är varierar kraftigt mellan leverantörer. Tidningen noterar att det främst kommer påverka mindre aktörer, medan större inte kommer ha några problem att rida ut nedgången.

Att TSMC kapar sina ordrar mot underleverantörer med upp till 50 procent kan inte översättas i dess planerade produktion. Under pandemiåren och den värsta delen av halvledarbristen var det brist på material och råvaror för kretstillverkning, varför tillverkare som exempelvis TSMC köpte på sig allt de kunde och bunkrade. Att TSMC beställer mindre från underleverantörer är därför sannolikt till stor del ett svar på att de redan besitter stora lager av material och råvaror som behövs vid tillverkning.

En desto mer intressant del av rapporten är att TSMC uppges sänka sin planerade tillverkning på sin nya spjutspetsteknik 3 nanometer kraftigt, till följd av "tillfälliga avbokningar av ordrar" från stora kunder. De två första kunderna på tekniken är Apple och Intel. Enligt uppgifterna planerade TSMC tidigare att ha en månatlig produktion på 3 nanometer om 44 000 wafer starts per month (WSM), en siffra som ska ha skruvats ned med 77 procent till 10 000 WSM.

Uppgifterna om 3 nanometer tåls dock att ifrågasättas. Det har länge talats om att Apple släpper en ny generation Mac-datorer mars 2023 och att dessa ska husera M2 Pro och M2 Ultra tillverkade på 3 nanometer. De "tillfälliga avbokningarna" ska resultera i att TSMC ska tillverka dessa processorer åt Apple i slutet av innevarande år, vilket inte går ihop med det faktum att tillverkningsprocessen på 3 nanometer från ax till limpa är uppemot sex månader. För Apple som är TSMC:s i särklass största kund är dessutom 10 000 WSM en milt sagt mycket låg siffra.

Intel-Meteor-Lake-Arrow-Lake-Lunar-Lake_-Hot-Chips-34_35.png

"Graphics Tile" för Meteor Lake och Arrow Lake ska tillverkas på TSMC:s 3-nanometersteknik

Intel å sin sida ska nyttja TSMC:s 3-nanometersteknik för tillverkning av grafikdelen i "Meteor Lake" och Core 14000-serien. Det här är om möjligt en produkt som med en tillverkningscykel på ett halvår kan ha påverkat TSMC:s planerade utbyggnad av tekniken, då Meteor Lake släpps först i slutet av 2023 eller början av 2024.