I slutet av september meddelade Google att den egenutvecklade speltjänsten Stadia stod vid vägs ände och planerades pensioneras för gott strax efter årsskiftet. Storsatsningen på spel i strömmat format tog inte fart som bolaget väntat sig, utan mötte istället redan tidigt kritik för att ha lovat mer än vad tjänsten faktiskt lyckades leverera.

Google fimpar Stadia – släcks ned i januari

Tjänstens infrastruktur erbjuds fortfarande fristående till aktörer som vill bygga egna speltjänster, men Stadia har gjort sitt. I samband med att Google medgav nederlag utlovades även återbetalning till användare som köpt på sig spel och hårdvara, åtminstone via Google egna kanaler. Nu inleder bolaget återbetalningsprocessen och de första användarna har fått sina pengar åter.

Det är endast de som köpt hårdvara likt handkontroller, spel eller tillägg till spel direkt från Google som återbetalas. Den som införskaffat hårdvara från en annan återförsäljare får stå sitt kast. Detsamma gäller Stadia Pro-prenumerationer betalda innan den 29 september 2022, som inte får någon ersättning tillbaka. De vars prenumerationer var aktiva vid samma datum kan däremot fortsätta nyttja tjänsten till dess att den stängs permanent.

I första hand skickas pengarna automatiskt tillbaka samma väg som de kom, men i fall där användaren sedan dess avslutat sitt konto eller exempelvis bytt bank- eller kreditkort skickar Google ut instruktioner per mail för att välja ett nytt betalsätt. Användare som genomfört upp till 20 olika köp får en bekräftelse för varje transaktion, medan de som köpt 21 produkter eller fler får en bekräftelse med en sammanställning av samtliga. Återbetalningsprocessen pågår löpande fram till den 18 januari.