Med Windows 10 sjösatte Microsoft strategin att med jämna mellanrum uppgradera operativsystemet genom nya funktionsuppdateringar, ett upplägg som lever vidare med årsgamla Windows 11. Den senaste Windows 11-uppdateringen heter 22H2 och har börjat rulla ut till den breda massan, efter en tids testande och tidig tillgänglighet via Windows Insider-programmet.

Vid sidan av bland annat ett Fokus-läge och flikar i utforskaren, stod snart klart att uppdateringen också kantas av prestandaförlust i spel. Nvidia var tidiga med en ny drivrutin för att arbeta runt problemet. Medan arbetet med att lösa grundproblemet pågår drar nu Microsoft i handbromsen för 22H2-uppdateringen.

Some games and apps might experience lower than expected performance or stuttering on Windows 11, version 22H2. Affected games and apps are inadvertently enabling GPU performance debugging features not meant to be used by consumers.

To safeguard your upgrade experience, we have applied a compatibility hold on devices affected by this issue from being offered or installing Windows 11, version 22H2

Mjukvarujätten berättar att anledningen till att vissa spel och program presterar sämre eller drabbas av så kallad stuttering, är att ett utvecklarläge för grafikprestanda av någon anledning aktiveras. Därför har Microsoft nu tillfälligt låst möjligheten att uppdatera operativsystemet och företaget avråder från att manuellt kringgå spärren, exempelvis genom att installera genom återställningsmedia.

För de som redan har Windows 11 22H2 installerat och upplever prestandaproblem kan det enligt Microsoft gå att lösa genom att uppdatera spel och tillhörande program. Som nämnt kan också färska grafikkortsdrivrutiner vara en lösning. I skrivande stund är det oklart hur lång tid Microsoft behöver för att komma till rätta med problemet.

Har du uppdaterat till Windows 11 22H2 och märkt av lägre prestanda?