Hösten har rusat förbi och med vintern antågande har hårdvarujättarna avtäckt sina huvudattraktioner. På Intels sida finns både försenade Arc-grafikkorten och färska Core 13000-serien "Raptor Lake", som i mångt och mycket är en finslipad "Alder Lake" med fler kärnor.

Till nästa år väntar istället ett större kliv till "Meteor Lake" och Core 14000-serien, där Intel väntas leverera två nya arkitekturer med tillverkningstekniken Intel 4 (f.d 7 nanometer) och plattformsbyte med ny sockel. Nu uppges lanseringen flyttas fram i tiden och istället lämna plats åt åt ännu en refresh där emellan.

Bakom spådomarna står åter igen träffsäkre Bilibili-användaren "Enthusiastic Citizen", som i samma vända spår om AMD:s kommande 3D V-Cache-processorer. Från informationen framgår att nästa hösts uppställning bjuder på "Raptor Lake" i repris, med klockfrekvenser som skruvas upp 100–200 MHz högre. Det skulle i sådant fall även förlänga livslängden för LGA 1700 med ytterligare ett år.

Några fler detaljer uteblir, men ett möjligt alternativ är att Intel satsar på att ta "Raptor Lake" även till sitt lägre segment och introducerar fler kärnor och högre klockfrekvenser, samtidigt som toppsegmentet förblir oförändrat. I nuläget har de optimerade prestandakärnorna "Raptor Cove" inte letat sig ut i de enklaste modellerna, utan budgetsegmentet återanvänder förra generationens "Alder Lake".

Oavsett strategi är det sannolikt inga världsomvälvande prestandaskillnader som väntar om Intel väljer att putsa upp Core 13000-serien en omgång till, men huruvida det sker eller om det slår någon meteor istället får tiden utvisa.

Läs mer om processorer: