Vid det här laget är det tradition att det nya året inleds med en ny generation flaggskeppstelefoner från de flesta telefonjättarna, åtminstone de som nyttjar Qualcomms senaste systemkretsar. Så är fallet även i år och vanan trogen drog Qualcomm under gårdagen skynket av nästa Snapdragon 8, som i andra generation bjuder på både nyheter och förbättringar.

Systemkretsens fulla namn är Snapdragon 8 Gen 2 och som namnet antyder är det den andra i raden att följa Qualcomms nya namnschema. Siffran "8" indikerar att det rör sig om bolagets toppsegment och ändelsen vilken generation den tillhör. Tillverkningstekniken som gäller är TSMC:s 4-nanometersnod.

snapdragon3.png

Med andra generationen konfigurerar Qualcomm om kärnantalet något. I toppen återfinns en ensam Cortex-X3 på 3,2 GHz, vilken för närvarande är ARM:s högst presterande arkitektur och ämnad för både systemkretsar till telefoner och bärbara datorer. Det sällskapas av fyra prestandakärnor, istället för tidigare tre, den här gången delade i två A710 och två A715.

Genom att kila in förra generationens A710-kärnor säkerställs fortsatt hårdvarustöd för 32-bitarsapplikationer, även om övergången till 64 bitar är i full gång. Både sist och minst stöttas det hela av tre energieffektiva kärnor, för totalt åtta. Samtliga delar på samma L3-cache, där mängden skruvas upp från 6 till 8 MB.

snapdragon4.png

Prestandamässigt utlovas både ett lyft om 35 procent och en ökning i energieffektivitet om hela 40 procent för processordelen. PÅ grafiksidan är det en uppgraderad Adreno som gäller, där det utlovas 25 procent högre prestanda. Med Snapdragon 8 Gen 2 ansluter sig Qualcomm därtill till skaran som satsar på hårdvarubaserad ray tracing i telefoner.

Precis som tidigare år riktar Qualcomm även den här gången in sig på artificiell intelligens (AI) och ett nytt Hexagon-block står på menyn. Det ska bjuda på över fyra gånger så hög AI-prestanda som föregångaren och Qualcomm ser ut att ämna ta upp kampen med Google vad gäller bland annat översättning, bildbearbetning och AI-baserade kamerafunktioner.

Det introduceras även ett gäng nya finesser, vilket bland annat inkluderar användande av AI för förbättrade upp- och nedladdningshastigheter över 5G-anslutningar, stöd för Wifi 7 och inte minst stöd för videoavkodning med AV1.

I vanlig ordning har Qualcomm slagit sig samman med ett gäng tillverkare, däribland Oneplus, Asus och Sony. I listan saknas däremot Samsung, vars kommande Galaxy S23-familj har väntats bestyckas med Qualcomms nykomling. Huruvida samarbetet uteblir och Samsung helt går över till sina egenproducerade Exynos-systemkretsar återstår att se. De första enheterna med Snapdragon 8 Gen 2 väntas anlända till slutet av året, men exakt vilken telefontillverkare det gäller framgår inte i nuläget.