Det är ingen nyhet att små datorlådor är på tapeten, där format som SFF i storleksklassen "omöjligt små" blir allt mer populära. Svenska chassitillverkaren Fractal Design är generellt sett inte synonyma med den storleksklassen, utan hänger oftare ihop med rymligare storlekar och tilltagen ljudisolering. Det blev det viss ändring på med nya Mini- och Nano-modeller i somras och nu utökas sortimentet med ännu en liten medlem.

Fractal Design krymper Define och Meshify

Nykomlingen får namnet Ridge och drar vid första anblick tanken till senaste generationens konsoler, åtminstone till formen. Designspråket i övrigt är mer i linje med den nordisk-inspirerade minimalismen som vanligen förknippas med Fractal Design. Materialval inkluderar en tygklädd aluminiumfront och löstagbara paneler på samtliga sidor ska underlätta byggandet.

Ridge_FV_White_All_Access-2560.jpg
Ridge_FV_White_Optimized_Footprint_Alt_2-2560.jpg
Ridge_FV_White_GPU-Cooling-2560.jpg

Utöver det medföljer en fot som gör det möjligt att placera lådan i antingen horisontellt eller vertikalt läge. De exakta måtten beror på vilket läge lådan placeras i. Liggandes rör det sig om 374 × 395,4 × 110 millimeter, något som blir 360 × 115 × 375 millimeter när den istället står upp. Total lådvolym utan fot landar på ungefär 12,6 liter – betydligt mindre än sommarens krympta varianter och en volym som snarare placerar Ridge i samma kategori som exempelvis Louqe Raw S1.

Vidare till insidan är det Mini ITX som gäller för moderkort och det medföljer en riser för PCI Express 4.0 för att underlätta montering av grafikkort. För det sistnämnda är det möjligt att klämma in modeller med längd och höjd på upp till 335 respektive 137 millimeter. Maxbredden ligger på 82 millimeter och monteras sidofläktar i chassit krymper det ned till 57 millimeter. För processorkylare ligger måttet på upp till 70 millimeter.

Lådan är inte anpassad för att knöka in radiatorer och vattenkylning tillsammans med de största komponenterna, men för den som är villig att kompromissa något med storleken på grafikkort finns det möjlighet att montera både AIO-kylare och egenbyggda lösningar med radiatorer på upp till 280 millimeter.

Utöver det finns det i standardutförande plats för två fläktar på antingen 120 eller 140 millimeter samt tre mindre 80-millimetersfläktar. Med chassit följer två förmonterade 140-millimeters PWM-fläktar ur serien Aspect samt fyra stycken fästen för 2,5-tumsenheter.

Ridge_FV_Black_IO-2560.jpg
Ridge_FV_Fans_and_PCIe-2560.jpg

Sett till anslutningsmöjligheter återfinns samtliga i fronten, där det sitter dubbla USB 3.0 av Type-A-variant, ett stycke USB Type-C och ett kombinerat 3,5-millimetersuttag för både hörlurar och mikrofon. Fractal Design Ridge finns i antingen svart eller vitt och finns hos återförsäljare för en prislapp om 1 790 kronor.