Sista halvan av år 2022 har bjudit på en flodvåg av hårdvarunyheter. I vanlig ordning börjar de flesta tillverkare med att avtäcka det bästa de har att bjuda på, vilket på grafikkortssidan betytt Nvidia Geforce RTX 4090 och RTX 4080 respektive Radeon RX 7900 XTX och RX 7900 XT på AMD:s sida.

Hittills har endast de förstnämnda hittat till testlabbet, där hög prestanda sällskapats av tilltagna prislappar. Med en mer åtstramad budget väntar mellansegmentets modeller, något som på Nvidias sida ofta kännetecknas av "60"-märkta grafikkort. De senaste generationerna har de anlänt till vårkanten, men den som väntar på RTX 4060 kan behöva vänta längre den här gången.

Nvidia har inte officiellt tillkännagivit något RTX 4060 i nuläget, men i en ny omgång spekulationer talas det om både prestanda och lanseringsdatum. Den senaste att dela med sig av sina spådomar är Lenovos kinesiska produktchef för bärbara speldatorer (via Videocardz), som spekulerar om prestanda i nivå med RTX 3070 och lansering som dröjer till mitten av juni.

Produktchefen har en historik av träffsäkra gissningar, men tydliggör att informationen inte ska tolkas som mer än just en gissning. Med det sagt är det inte en orimlig spekulation. Mycket tyder på att både Nvidia och partnertillverkare sitter på större lager av produkter ur Geforce RTX 3000-serien. Det är därtill uttalat att den "Ampere"-baserade uppställningen ska leva vidare jämsides med de nya grafikkorten ett tag till.

Det är mycket möjligt att Nvidia väljer att sitta på de enklare modellerna ur RTX 4000-serien till sommaren för att inte genast konkurrera ut kvarvarande modeller ur RTX 3000-serien. Därtill lär omdöpta RTX 4080 12 GB vara näst på tur och beroende på namngivning kan ett RTX 4070 följa därefter. Hur pass träffsäker teorin visar sig vara återstår att se de närmsta månaderna.

Läs mer om grafikkort: