Nästa generations grafikkort från Nvidia är här, och med det kraftiga prestandalyft och stora prislappar. Företaget satsar också på strömkontakten 12VHPWR, som med förmåga att leverera 600 watt ersätter ett antal 8-pinnars PCI Express. Ett antal rapporter från användare som råkat ut för att den nya kontakten smält och börjat ryka har resulterat i en följetong av utredningar kring vari felet ligger. Nu uttalar sig Nvidia om situationen.

We are actively investigating the reports. We are aware of about 50 cases globally.

Our findings to date suggest that a common issue is that connectors are not fully plugged into the graphics card. To help ensure the connector is secure we recommend plugging the power dongle into the graphics card first to ensure it’s firmly and evenly plugged in, before plugging the graphics card into the motherboard.

På sin webbsida förklarar företaget att de arbetar vidare med att granska de rapporter som inkommer, men lugnar också med en konkret siffra om antalet incidenter. Nvidia menar att de har koll på runt 50 smälta 12VHPWR-kotakter i världen, vilket pekar mot att felet inte är så utbrett som uppmärksamheten i nyhetsflödet kan ge sken av.

När det gäller orsaken till oönskad härdsmälta är Nvidia inne på samma spår som Gamers Nexus. Efter veckor av efterforskningar och understöd från laboratorier med utrustning för röntgen och andra undersökningar, konstaterade Gamers Nexus att problemet har att göra med böjt kablage och att kontakten inte är ansluten ordentligt. Det senare lyfter också Nvidia i sitt uttalande.

aid_5413_000 (1).png

Bildkälla: Nvidia

Bolaget rekommenderar att användare försäkrar sig om att 12VHPWR-kontakten kommer på plats genom att ansluta den till grafikkortet innan montering på moderkortet. I bildform visar Nvidia också hur lite som skiljer mellan en helt och delvis instoppad kontakt. Med ny hårdvara kan 12VHPWR göra lite motstånd och lätt antas vara på plats, men att dubbelkolla att låsmekanismen hakat fast och att glapp saknas är en garanti för att så verkligen är fallet.

We are investigating additional ways to ensure that the connector is secure before powering on the graphics card.

NVIDIA and our partners are committed to supporting our customers and ensuring an expedited RMA process, regardless of the cable or card used.

Avslutningsvis lovar Nvidia att de och partnertillverkana ska hjälpa kunder med 12VHPWR-problematik oavsett kort och kablage. Därtill forskar företaget vidare i hur det går att säkerställda att kontakten är fullständigt monterad. Framtiden får utvisa vilka slutsatser de landar i, men någon visuell eller funktionsmässig revision av adaptrarna är inte omöjlig.