Sedan sommaren har Intels grafikkortsdebut letat sig ut i maklig takt, en debut som inleddes med budgetmodellen Arc A380 för att i oktober slutligen fulländas med Arc A770. I tidiga tester sågades processorjättens grafikkort vid fotknölarna, men inte så mycket för hårdvaran som för mjukvaran. Utlovade funktioner som uppskalaren XESS saknades och drivrutinerna lämnade en hel del att önska både sett till prestanda och generell stabilitet.

De senaste månaderna har Intel förbättrat situationen. XESS är lanserat och drivrutinerna har omdanats ett antal gånger. Sedan några dagar tillbaka finns nu ännu en drivrutinsversion för A770 och A750 som ska ge ett prestandalyft i ett gäng speltitlar, däribland Far Cry 6, Forza Horizon 5 och Ghostwire Tokyo. Det handlar dock inte om några jättekliv, utan beroende på grafikinställning syns ökningar på mellan 3 och 8 procent. Det tillkommer även nytt stöd för Call of Duty: Warzone 2.0.

Utöver nya drivrutiner har Intel i samma vända släppt lös uppskalningstekniken XESS som plug-in till spelmotorn Unreal Engine. Det ska förenkla implementationsprocessen för spel som utvecklas med antingen version 4.26, 4.27 eller 5.0. Den sistnämnda och därtill färskaste versionen står till grund för en rad kommande stortitlar, men vilka som kan tänkas bestyckas med XESS framgår inte.

xesssss.jpg

Något som faktiskt framgår är att tillägget endast fungerar vid rendering med DirectX 12, samt att det inte är kompatibelt med spel som nyttjar split screen-lägen eller stereoskopisk VR, det vill säga den typ av VR som återfinns i merparten av moderna VR-headset med en skärm per öga. Någon öppen källkod är det inte heller tal om, utan det rör sig endast om redan kompilerade binärfiler.

Läs mer om Intel Arc och XESS: