De senaste månaderna har lanseringarna flugit förbi. Det gäller inte minst Nvidia, vars nyheter Geforce RTX 4090 och RTX 4080 "Ada Lovelace" nyligen letat sig ut i butikshyllorna. I vanlig ordning har det stationära utbudet fått gott om plats i rampljuset, men desto mindre har hörts om nykomlingens bärbara syskon.

Det ser rykteskvarnen nu till att ändra på, med färska uppgifter om nykomlingarna. Källor till Wccftech har delat både påstådda datum och prestandasiffror från 3DMark Time Spy för den bärbara uppställningen av Nvidias Geforce RTX 4000-serie. Det uppges röra sig om ett flertal grafikkort, från RTX 4050 ända upp till RTX 4080 Ti.

RTX 4000 Mobile.webp

Bildkälla: Wccftech

Prestandamässigt ligger förbättringen generellt runt 30 procent jämfört med föregångarna, med flaggskeppet i grafens topp. Något enklare RTX 4070 är inte långt efter och klår nuvarande flaggskeppet RTX 3080 Ti med 15 procent. Något längre ned i listan skymtas mellanklassmodellen RTX 4060, som hamnar precis bakom RTX 3070 Ti.

Namnsättningen uppges ännu inte vara huggen i sten. Det råder även oklarheter kring vilka kretsar som tar plats i de olika modellerna. Generellt sett är namnen från den bärbara uppställningen inte direkt översättbara mot vilka kretsar som sitter i de fullstora grafikkorten, varför exempelvis Geforce RTX 4080 Ti kan tänkas bygga på samma AD102-krets som RTX 4090 för stationära datorer, om än i nedbantat format.

Lanseringen ska landa precis efter årsskiftet, ett tidsspann som sammanfaller med CES 2023. I början av februari planeras testexemplar av bärbara datorer med toppmodellerna Geforce RTX 4080 och RTX 4080 Ti börja leta sig ut, något som sedan ska följas av säljstart senast i mitten av samma månad. Några prisuppgifter eller information om vilka tillverkare som tänkt bestycka sina datorer med de nya grafikkorten saknas.

Är du på jakt efter en bärbar dator med nästa generations grafikkort? Dela med dig i tråden!