Det är lite över ett år sedan Windows 11 tog över stafettpinnen från Windows 10, det operativsystem som egentligen skulle bli Microsofts "allra sista". Den elfte utgåvan har hittills fått blandad kritik, där bland annat hårda säkerhets- och hårdvarukrav mottagit både ris och ros.

Det är långt från första gången Windows sällskapats av en god dos kritik och bland de kanske mest illa omtyckta det senaste decenniet återfinns Windows 8 och 8.1. Den senare versionen åtgärdade visserligen ett antal problem, men omställningen till "Metro" föll inte alla i smaken. Windows 8 i originalversion gick i graven redan 2016 och nu närmar sig även Windows 8.1 sista dagar.

Officiellt slutar Microsoft tillhandahålla all form av support, inklusive säkerhetsuppdateringar, från och med den 10 januari 2023. Operativsystemet fortsätter fungera efter det, men utan fortsatt säkerhetsrelaterat underhåll rekommenderas ett byte . Trots ett antal år på nacken finns det fortfarande ett antal användare kvar, men jämfört med resterande versioner är det en minoritet.

Enligt Statcounter står Windows 8.1 för ungefär 2,5 procent av Windows marknadsandelar globalt. I Sverige är siffran betydligt lägre – endast 1,38 procent. Jämförelsevis uppskattas betydligt äldre Windows 7 ligga på nästan 10 procent globalt respektive knappt 2,5 procent i Sverige. Sannolikt blir det därmed inte någon större skara som tar ett tårfyllt farväl om några veckor.