De senaste månaderna har inte varit grafikkortsmarknadens bästa. Under årets andra kvartal rapporterade analysfirman Jon Peddie Research ett tapp på nästan 15 procent för grafikkortsförsäljningen i stort, både integrerad och dedikerad. Därtill sjönk både AMD och Nvidias marknadsandelar.

Minnespriserna störtdyker – billigare DDR4 och DDR5 att vänta

Dator- och komponentmarknaden fick ett rejält uppsving under coronapandemin inom så gott som samtliga segment. När analysfirman presenterar siffrorna för det senaste kvartalet ser det inte muntert ut och siffrorna fortsätter rasa. Från kvartal till kvartal minskade leveranser med drygt 10 procent och på årsbasis ses ett tapp om 25 procent – det största sedan år 2009.

I beräkningen inkluderas både dedikerade grafikkort, integrerad grafik och enheter bestyckade med antingen det ena eller det andra. När det fördelas per kategori ligger dedikerade grafikkort något bättre till, med en minskning om strax över 15 procent. Värst ser det ut för bärbara datorer, där leveranser går ned med 30 procent.

pcgpumarketshare.jpg

Fördelat över tillverkarna tar AMD:s leveranser den största smällen och bolaget tappar strax under 48 procent ställt mot föregående kvartal. Även Nvidias leveranser minskar med nära 20 procent. Intel är de enda som inte minskar, utan ser istället en ökning om nästan 5 procent. Sett till försäljningsandelar är det åter igen endast Intel som klarar sig, med en uppgång på 10 procentenheter. AMD tappar 8,5 procentenheter ställt mot föregående kvartal, medan Nvidia gör en mindre förlust om knappt 2 procentenheter.

Årets tredje kvartal är generellt det som ser starkast tillväxt i relation till föregående kvartal. Enligt analysfirman rapporterar bolagen flera olika anledningar till att så inte är fallet i år, vilka sträcker sig från kryptobrytandets fall till inflation, ökade tillverkningskostnader och handelskrig mellan USA och Kina. I AMD:s fall talas det därtill om så kallad Osborne-effekt, där kunder avstår beställningar av nuvarande produkter i väntan på lansering av nästa generation.

Generally, the feeling is Q4 shipments will be down, but ASPs will be up, supply will be fine, and everyone will have a happy holiday. – Jon Peddie

Jon Peddie spår att leveranserna fortsätter minska under årets fjärde kvartal, men att det inte nödvändigtvis innebär totalt mörker. Analytikern menar att genomsnittspriserna (ASP) kommer öka samtidigt som tillgängligheten är fortsatt god, vilket fortsatt bäddar för en lika god jul.