Sedan mer än ett år tillbaka har CD Projekt RED lovat att modernisera den moderna klassikern The Witcher 3: Wild Hunt och ge titeln ett ansiktslyft vad gäller både grafik och prestanda. Uppdateringen var tänkt att anlända redan i början av 2022, men sköts upp på obestämd tid. Nu avslöjas att uppdateringen anländer i december och under en livestream ger CD Projekt Red en första titt på förändringarna.

Den stora nyheten på grafikfronten är att stöd för ray tracing implementerats, i form av Ray Traced Global Illumination (RTGI). Det är tänkt att ge en naturligare och mer realistiskt ljussatt värld. Även olika texturer och 3D-modeller har fått lite kärlek för att höja den visuella upplevelsen.

För den som sitter på kraftfull hårdvara tillåter nya grafikinställningar spelare att dra upp antalet fotgängare i städer, densitet på växtlighet och öka detaljrikedomen. Med ändringarna följer även nya specifikationskrav, men för närvarande har CD Projekt Red har inte avtäckt några detaljer, mer än att det presenteras närmare uppdateringens släppdatum.

Vid sidan av detta har spelet fått stöd för Nvidia och AMD:s respektive uppskalningstekniker DLSS 3 samt FSR 2.1. Ray tracing-stödet samt FSR 2 har även lagts till i versionerna för Xbox Series X/S och Playstation 5 och de grafiska uppgraderingarna är tillgängliga i ett valbart kvalitetsläge. Föredras högre bildfrekvens erbjuds även ett Performance-läge.

För att fräscha upp spelupplevelsen har utvecklarna även lagt till ett par valfria funktioner. Det inkluderar ett nytt kameraläge, där kameran är placerad snett över Geralts axel för ökad intimitet. Därtill kan häxkarlens olika magiska förmågor aktiveras utan att spelaren behöver pausa spelet. Utöver detta har molnsparning implementerats och precis som i Cyberpunk 2077 kan spelare logga in med CDPR-konto för att ladda upp sparfiler i molnet. Det ger åtkomst mellan olika plattformar, vilket betyder att spelare inte behöver ha separata spelsessioner oavsett plattform.

The Witcher 3: Complete Edition blir tillgänglig den 14 december. Alla som äger spelet sedan tidigare på PC, Xbox eller Playstation får tillgång till den uppgraderade versionen utan extra kostnad.

Planerar du ett återbesök till Witcher-sagan när decemberuppdateringen släpps lös?