Det är bråda dagar hos Postnord och andra paketleverantörer nu i Black Friday-tider, som under de närmaste dagarna ska skyffla reafynd från lagerhylla till utlämningsställe. Att ha koll på e-handelsmarknaden är dock av intresse för fler än endast paketleverantörer, och i rapporten E-barometern är det möjligt att ta del av just detta. Bakom rapporten står Postnord, Svensk digital handel och HUI Research som varje kvartal sammanfattar situationen.

I veckan publicerades rapporten för årets tredje kvartal, en period som fortsätter på samma spår som kvartalet innan. Det handlar alltså fortsatt om en återgång till ett ny-gammalt normaltillstånd utan pandemirestriktioner, men också en vardag med mindre i plånboken. Detta gör skillnad för e-handelns tillväxt i stort, som backar cirka 5 procent under kvartalet. E-handeln för hemelektronik ser ett ändå större tapp, där årets tredje kvartal innebär nedgång på 10 procent. Samma period förra året syntes här en ökning om 16 procent.

e_barometern_q3_2022-15.jpg
e_barometern_q3_2022-25.jpg
e_barometern_q3_2022-26.jpg

Rapporten nämner att det i rådande läge är vanligt att dyra elektronikinköp bortprioriteras eller att kunderna istället satsar på äldre och billigare alternativ. Värt att nämna är att hemelektronik inte är den värst drabbade posten, där den snabbväxande kategorin av barnartiklar och leksaker tappar 27 procent. 9 procent nedgång gäller livsmedel och böcker, medan endast apotek samt kläder och skor är kvar på plussidan med 9 respektive 1 procent.

Black Week i kombination med hemelektronik är också ett område som rapporten tar upp, där ett betydligt svalare intresse skymtas. Under tredje kvartalet i fjol var 60 procent av de med Black Week-inköp i kikaren intresserade av att köpa hemelektronik, en siffra som i år är 53 procent. Trots mindre intresse spår rapportförfattarna att tredje kvartalets nedgång på elektronikfronten kommer att kompenseras något genom shoppinghögtidens fokus på kategorin. Helårsrapporten får visa om så också blir fallet.

e_barometern_q3_2022-12.jpg

Avslutningsvis bör tilläggas att den minskande e-handeln fortfarande landar på nivåer som vida överskrider prognoser från innan pandemin. Med år 2019 som index 100, uppskattades 2022 ligga på 143 efter relativt linjär, årlig tillväxt. Den verkliga siffran är istället 160, eller en ökning om 60 procent.

Har dina vanor när det gäller e-handel och elektronik ändrats den senaste tiden?