Whatsapp är en av världens mest populära meddelandetjänster, med närmare två miljarder månatliga användare. Populariteten gör chattjänsten till ett attraktivt byte för hackare av olika slag och det har flera gånger tidigare rapporterats om läckta användaruppgifter från den Meta-ägda tjänsten.

Det ser nu ut att ha hänt än en gång, då det uppdagats att en hackare lagt vantarna på en databas med användarinformation till 487 miljoner Whatsapp-användare och säljer dessa på ett känt hackerforum. Databasen består primärt av telefonnummer till användare från 84 olika länder, där de största samlingarna består av nummer från 45 miljoner användare i Egypten följt av 35 miljoner i Italien och 32 miljoner USA-baserade användare.

Även strax över en halv miljon svenska telefonnummer finns tillgängliga att köpa. Paketen som finns till försäljning är uppdelade i länder och landspaketen kan köpas för ett par tusen dollar, där det slutgiltiga priset beror på hur stor datasamlingen är.

Informationen har bekräftats av bland annat Cybernews, som uppger att de fått ta del av materialet och kan styrka att det handlar om telefonnummer till riktiga Whatsapp-användare. Säljaren berättar inte hur informationen samlades in, utan säger endast att "vissa strategier användes". Cybernews spekulerar att det handlar om scraping, där stora mängder data kan samlas in från en hemsida eller tjänst.

Whatsapp-ägarna Meta har inte kommenterat händelsen. Det är som sagt inte första gången Meta-relaterad data dyker upp för försäljning på skurkaktiga hemsidor. Senast i november uppdagades det att användardata från över en halv miljard Facebook-användare blivit tillgängligt för försäljning på hackersajt.

Hur gör du för att skydda dig från dataskurkar?