Spelklienten Steam har sedan en lång tid tillbaka samlat in statistik över användares hård- och mjukvarukonfigurationer. Det sammanställs sedan varje månad och ger en fingervisning över vad som föredras av klientens användare, med information om allt från grafikkort till antal kärnor i processorer eller val av VR-headset.

På grafikkortssidan har en modell suttit bekvämt på tronen i flera år – det snart sju år gamla mellanklasskortet Nvidia Geforce GTX 1060. Det Pascal-baserade grafikkortet lanserades för första gången sommaren 2016 och fräschades upp med GDDR5X-minne två år senare, men etablerade sig som etta på Steam för första gången redan 2017. Nu knuffas det ned ett steg för första gången på flera år.

1060.png

I början av år 2022 hade GTX 1060 en andel om cirka 8 procent, men under året har det sakta men säkert letat sig nedåt. När Steam presenterar statistiken för november 2022 syns ett tapp om nästan 1,85 procentenheter, ned till 5,77 procent. Samtidigt ökar GTX 1650 med 0,66 procentenheter upp till 6,27 procent och går helt sonika om den seglivade ettan.

Nvidia har lanserat ett antal versioner av GTX 1650 med olika kretsar, men till skillnad från Turing-syskonen i RTX 2000-serien saknar samtliga Tensor-kärnor och stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing. Vissa modeller ligger därtill prestandamässigt jämsides eller till och med strax under GTX 1060. Den sistnämndas tapp sker sannolikt till nyare modeller, snarare än den nya ettan, i vad som ser ut att vara i takt med att de senaste mellanklassmodellerna närmar sig en prisklass som fler har råd med.