Fenomenet scalping är inget nytt och fick under den värsta perioden av kretsbrist ordentlig fart bland elektronikhyllorna. I takt med att tillgängligheten på datorkomponenter och spelkonsoler blivit bättre har lockelsen att försöka göra sig en hacka på begagnatmarknaden avtagit något. Nu blossar det upp på nytt i samband med Geforce RTX 4000-seriens intågande på marknaden, men med ett betydligt sämre resultat.

De scalpers som satsat på att fylla bakluckan, källaren eller annan valfri plats med Geforce RTX 4080 ser ut att göra en ordentlig förlustaffär. Att få grafikkort med redan tilltagna prislappar sålda på begagnatmarknaden för ett ännu högre pris har visat sig landa i kategorin "svårt till omöjligt" – särskilt när hyllorna hos de flesta återförsäljare fortfarande är välfyllda.

9xf5awh1x93a1.jpg

Misslyckade scalping-försök har letat sig ut på bland annat forumet Reddit (via Videocardz), där användare delar bilder på annonser med flertalet grafikkort som erbjuds för MSRP. I en annons handlar det om strax under tio exemplar, samtliga oöppnade, där säljaren medger att "marknaden inte såg ut som väntat". De säljs därmed till inköpspris, i hopp om att slippa gå back vad det kostar i frakt att skicka tillbaka dem.

I de tillhörande kommentarsfälten fälls inga medlidsamma tårar. Utöver att önska scalpers olycka och elände ifrågasätts istället varför någon skulle vilja köpa sitt grafikkort begagnat av en okänd säljare, åtminstone när samma modell finns för liknande pris hos valfri välkänd återförsäljare. Det finns dock en baksida med scalpers returvåg, där vissa återförsäljare valt att begränsa möjligheterna till öppet köp. För närvarandet är det fenomenet däremot inget som syns till i Sverige, utan berör främst den amerikanska marknaden.

Läs mer om fenomenet scalping: