Den 13 december är det inte bara luciatåg som står på menyn, det är även dags för årets kanske sista större hårdvarusläpp. Som slutkläm på en hittills fullspäckad hårdvaruhöst lanserar AMD Radeon RX 7000-serien med arkitekturen RDNA 3, en lansering som inleds med toppkorten RX 7900 XTX och RX 7900 XT.

AMD avtäcker RDNA 3 och Radeon RX 7000-serien

Sedan AMD först avtäckte grafikkorten har det cirkulerat uppgifter angående tillgängligheten vid lansering, där oron är att ännu en bristsituation leder till smolk i bägaren. AMD har med viss försiktighet lovat bättre tillgång, men utan några konkreta löften. I en sammanfattning från Igor's Lab presenteras en mindre ljus prognos, inte minst vad gäller partnerkort.

När merparten av toppkorten i RX 6000-familjen lanserades rådde extrem brist och återförsäljare stod rådvilla kring leveranser, med långa köer som följd. Vad gäller RX 7000 är det en blandad kompott, där Kina uppges inte få några grafikkort av referensmodell alls. Situationen ska inte vara riktigt lika bister i regionen "Europe, the Middle East and Africa", förkortad EMEA. Där ska det handla om cirka 10 000 grafikkort av referensmodell, varav 3 000 är öronmärkta till Tyskland.

Stämmer uppgifterna skulle det lämna 7 000 till resterande, men hur fördelningen ser ut i övrigt framgår inte. Därtill ska källor hos partnertillverkare ha flaggat för att de inte ligger i fas. Hur mycket varierar, men gemensamt är att flera modeller inte blir tillgängliga vid lansering. För vissa ser grafikkorten ut att kunna anlända ungefär en vecka efter lansering, medan andra dröjer till tidigast januari. Förseningarna ska enligt uppgift bero på bland annat försenade leveranser och drivrutinsbekymmer.

Avslutningsvis nämns att informationen bör tas med en nypa salt, även om delar av det enligt Igor's Lab härstammar från källor som historiskt varit pålitliga. Med lansering bara en vecka bort dröjer det inte länge innan läget klarnar, men visar sig tillgängligheten vara bristande alternativt ligga långt bort i tiden kan det bli en ordentlig käpp i hjulet för både AMD och köpsugna entusiaster.

Läs mer om Radeon RX 7000-serien: