För ungefär ett år sedan presenterade Apple sin reparationsservice "Self Service Repair", där användare själva kan köpa reservdelar till sina enheter för att reparera dem på egen hand. Tjänsten lanserades i USA tidigare i år, med reservdelar och verktyg för reparation av de nyare modellerna av Iphone. Då planerades att tjänsten skulle leta sig över Atlanten runt årsskiftet, ett löfte bolaget nu visar sig hålla.

På sin webbsida presenterar Apple lanseringen av Self Service-reparation i en rad europeiska länder, däribland Sverige. Den svenska butiken är skarpt lanserad och erbjuder reservdelar, verktyg och manualer för reparation av Iphone 12- och Iphone 13-familjerna, senaste generationens Iphone SE samt fyra Macbook-modeller med Apples egna systemkretsar under huven.

Apple Repair Battery.jpg
Apple Repair Screen.jpg
Apple Repair Mac.jpg

Prissättningen på reservdelarna varierar rejält beroende på vad som behövs, där många mindre delar kan beställas för några enstaka kronor. Delar som batterier och skärmar kostar inte helt oväntat betydligt mer och exempelvis landar ett paket för batteribyte till Iphone 13 på 831 kronor. Företaget erbjuder vad de kallar "returkredit" för vissa delar, där användaren kostnadsfritt kan skicka tillbaka den utbytta delen mot rabatt på den nya.

För att utföra reparationen krävs ofta verktyg och här väntar ytterligare kostnader. Apple-varianter av de verktygssatser som behövs kan hyras i en vecka för 699 kronor, alternativt köpas. Enklare skruvmejslar ligger runt hundralappen och de mer avancerade, däribland en skärmpress, går loss på ett par tusenlappar. Om sådana verktygssatser krävs för ingreppet kan reparationen därmed bli betydligt mer kostsam för användaren, i synnerhet om endast en enstaka enhet ska repareras.

Huruvida det blir ekonomiskt försvarbart att reparera själv lär bero på vilket ingrepp som planeras. För den som hellre lämnar över reparationen av sin Apple-enhet till någon annan rekommenderar företaget att vända sig till professionella reparatörer som använder sig av Apples originaldelar.

Är du sugen på att reparera själv eller vänder du dig hellre till en reparatör? Dela med dig i tråden!