Kompakta datorlådor är i ropet och många tillverkare experimenterar med olika sätt att placera komponenterna, för att exempelvis uppnå bättre kompatibilitet eller skruva ned yttermåtten något. Häromveckan överraskade Fractal Design med stilfulla Ridge, som placerar grafikkort och moderkort bredvid varandra.

Resultatet är en pjäs som liggande kan placeras i TV-bänken och nu möter Silverstone Milo 12, en 15,6 liter stor datorlåda med några ovanliga inslag. Tilläggas kan att Ridge har volym på 12,6 liter, men gemensamt för båda är möjligheten till både stående och liggande placering. I moderkortsväg handlar det också uteslutande om Mini ITX-stöd.

ml12-1.jpg
ml12-17.jpg

Hos Silverstones nykomling är det möjligt att plocka bort alla paneler utom baksidan, för att lättare nå de olika monteringsplatserna. Grafikkortet monteras i en separat kammare med plats modeller som upptar tre kortplatser och har längd och bredd om 160 respektive 345 millimeter. Anslutningen till moderkortet sker via en PCI Express 4.0-brygga som medföljer. Ovanför moderkortet finns 77 millimeter spelrum avsatt för en luftkylare.

Vid sidan av moderkortet monteras nätdelen och här lämnar Silverstone plats för ATX-formfaktorn, men med maximal längd om 160 millimeter. Mindre SFX- och SFX-L-modeller kan också monteras och då finns utrymme för att montera en slim-version av en optisk läsare. Optiska läsare är utrotningshotade på den moderna chassimarknaden – i synnerhet i SFF-sfären – men det är möjligt att Silverstone hittat en passande nisch i HTPC-entusiasterna.

Milo 12 har yttermåtten 393 × 105 × 378 millimeter och kräver således en dryg decimeter för att få plats i en TV-bänk. Eftersom samtliga paneler är perforerade krävs tillgång till frisk luft från alla håll, något som i både stående och liggande utförande löses med fötter som monteras på utsidan. På insidan finns begränsat med fläktplatser, med en 140-millimetersplats på sidan och en 80-millimetersvariant i fronten. Den senare kan maximalt vara 15 millimeter tjock.

ml12-11.jpg
ml12-12.jpg

Avslutningsvis har Milo 12 fyra 2,5-tumsplatser för lagringsenheter och en frontpanel utrustad med ett kombinerat 3,5-millimetersuttag för ljud, samt tre USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps). En är i USB Type-C-utförande. Milo 12 kommer endast i svart utförande och rullas nu ut på den globala marknaden. Riktpriset är relativt saftiga 190 USD, vilket översätts till närmare 2 500 kronor med moms.