Toppskiktet i Nvidias Geforce RTX 4000-serie har nått marknaden och AMD:s kontring är timmar bort. Även om tidiga rapporter om att grafikkorten kommer med effektuttag kring 600 watt nu motbevisats, är det tydligt att maximalt prestanda ändå kommer med större elräkning än tidigare. Det är inte bara toppklassen som vridit upp reglagen, där både mellan- och instegsklass följt efter.

Att så är fallet syns exempelvis när de enklaste korten kräver en 6- eller 8-pinnarsanslutning för strömmatning, medan många mellanklassmodeller säkrar upp med dubbla anslutningar. I just mellanklassen ligger Intels grafikkort Arc A770 och Arc A750. Duon har TBP-värde om 225 watt och Intels grafikchef, Raja Koduri, passar på att i en intervju med den indiska tekniksajten Gadgets360 lyfta denna nivå som optimal.

High-end has no limit right now. What is the definition of high-end? Is it 600 Watts? Obviously our partners and our customers want some halo SKUs for bragging rights, and we always like to figure out ways to enable that. But my priority at this point is getting that core audience, with one power connector. And that can get you up to 200-225W. If you nail that, and something a little above and a little below, all that falls into the sweet spot. – Raja Koduri

På frågan om Intel har för avsikt att följa efter konkurrenterna mot höga effektnivåer förklarar Koduri att Intel dels har som mål att nå god energieffektivitet, dels nå bredden i PC-byggarvärlden. Han menar att Intel inte stänger dörren för att tampas i toppskiktet, men att de flesta kunderna finns på annat håll. Här kommer förträffligheten för effektspannet 200–225 watt på tal, ett påstående som lämnar fler frågor än svar.

Koduri talar i samma andetag om en ensam strömkontakt, vilket rimmar illa med bolagets dubbla 8-pinnarskontakter hos Arc A770 och A750 i referensutförande. Med 225 watt som TBP-värde är det dock möjligt att inom specifikation använda PCI Express-anslutningen och en 8-pinnarskontakt, även om det begränsar möjligheter till överklockning från fabrik och hos användaren.

På Intel-sidan ger 225 watt i bästa fall prestanda i linje med Geforce RTX 3060. Med TBP-värdet 220 watt finns alternativen Geforce RTX 3070 och 230 watt syns hos AMD:s Radeon RX 6700 XT, två modeller som slår Intel på fingrarna. Det är således möjligt att Koduri med sin syn på ett optimalt effekt och hög energieffektivitet avslöjar detaljer om nästa grafikkortsgeneration Arc "Battlemage", eller att han tillfälligt förträngt konkurrenterna. Vikten av att endast ha en kontakt är dock också ett tecken på att det inte är befintliga Arc-modeller som åsyftas.

gigabyte_msi_3060-4.jpg

Geforce RTX 3060 levereras med TBP-värde om 170 watt, medan 200 watt räcker för Ti-suffixet.

Om Intel väljer att sätta ett maximalt effekttak om 225 watt i centrum för framtida grafikkort och göra detta till ett säljargument, är det möjligt att de ruvar på en produkt eller arkitektur som på allvar kan klå konkurrensen i det specifika scenariot. Tilläggas kan att Intel använder betydligt fler transistorer och kretsyta för Arc "Alchemist" ställt mot konkurrenternas mellanklass, varför det sannolikt finns förbättringspotential. Enligt Koduri följer Intel schemat för Arc "Battlemage", vilket betyder lansering under 2023, och först då väntar bevis om Intel har något särskilt att erbjuda vid 225 watt.

Har du något effekttak för vilket grafikkort du släpper in i din dator? Dela med dig i kommentarstråden!