Om knappt ett dygn är det dags för säljstart av Radeon RX 7000-serien, AMD:s nya grafikkortsfamilj med arkitekturen RDNA 3. Med toppkortet RX 7900 XTX tar det röda laget sikte på Nvidias Geforce RTX 4080 i prestanda, men med löfte om betydligt lägre prislapp. Med lansering nära förestående består dock ett par frågetecken, där ett av de mindre uträtade handlar om tillgänglighet.

Tunna Radeon RX 7000-lager möjlig risk till lanseringen

När Radeon RX 6000-serien lanserades var bristsituationen ett faktum och tillgången i princip icke-existerande. AMD har utlovat bättre tillgång, men i förhållandevis svepande ordalag. Därtill har uppgifter från partnertillverkare letat sig ut ryktesvägen, där det talas om förseningar och få grafikkort vid lansering. Nu letar sig fler siffror ut och Tom's Hardware rapporterar att över 200 000 grafikkort är så gott som redo.

Informationen kommer från Kyle Bennett, som tidigare drev hårdvarusajten Hardocp. Bennett uppger därtill att över 30 000 av dessa är referensmodeller direkt från AMD som blir tillgängliga direkt vid lansering. Det framgår däremot inte hur fördelningen ser ut mellan regioner, men tidigare uppgifter talar om runt 10 000 till regionen EMEA, en förkortning som syftar till marknadsområdet Europa, Afrika och Mellanöstern.

Globalt uppskattar analytiker att grafikkortsleveranser från samtliga tillverkare uppgår till uppåt 10 miljoner enheter per kvartal, exklusive de grafikkretsar som går till bärbara datorer. Ur det perspektivet är 200 000 ett relativt litet antal, även om det bör noteras att det yppersta prestandasegmentet generellt sett utgör en betydligt mindre andel jämfört med volymprodukter i mellan- och budgetklassen.

Hur det ligger till vad gäller tillgång utkristalliserar sig de kommande timmarna, när AMD lanserar Radeon RX 7900 XTX och RX 7900 XT tisdagen den 13 december.

Planerar du sitta redo med fingret över F5 på tisdag?