Hårdvaruhösten har blivit hårdvaruvinter och entusiastsfärens hela heliga treenighet, det vill säga Intel, AMD och Nvidia, har hunnit avhandla de stora nyheterna. På Nvidias sida var det i form av Geforce RTX 4000-serien och arkitekturen "Ada Lovelace" som i vanlig ordning inleddes med det yppersta segmentet med RTX 4090 i spetsen.

Med det sagt är det långt från slut på lanseringar, tvärt om. Under det kommande året väntas en strid ström av tillskott till den nya produktserierna, inklusive vanligen populära mellanklassens grafikkort. På Nvidias sida är det ofta synonymt med siffran 60, och den här gången kan det därtill bli synonymt med väldigt korta kort. Det menar åtminstone den ständigt aktiva tillika välrenommerade Twitter-profilen "kopite7kimi".

I ett färskt inlägg påstås Nvidia inte sträcka ut sig på längden vad gäller kommande RTX 4060 Ti, utan istället satsa på korta kretskort. Därtill uppges 12VHPWR-kontakter bestå och sällskapas av ett TDP-värde på 220 watt. Det placerar RTX 4060 Ti på samma värde som RTX 3070 och cirka 30 watt lägre än de uppgifter som cirkulerat kring syskonet RTX 4070.

Utöver det specificeras bland annat 8 GB grafikminne, men av typen GDDR6, istället för det GDDR6X som tar plats på toppmodellerna. Det ska enligt Twitter-profilen köras i 18 000 MHz, men detaljer om minnesbuss framgår inte. Tidigare uppgifter talar dock om 128 bitar, vilket i sådant fall skulle innebära en teoretisk bandbredd på 288 GB/s.

När Geforce RTX 4060 Ti letar sig ut är för närvarandet inte känt. För närvarandet väntas RTX 3000-serien leva kvar sida vid sida om RTX 4000-serien, en bidragande faktor till varför de nya mellanklasskorten kan dröja till tidigast sommaren 2023.

Läs mer om Geforce RTX 4000-serien: