Den som är en flitig Youtube-tittare kan ha noterat att kommentarsfältet på såväl videor som streamade sändningar inte alltid inger en välkomnande känsla. Istället frodas inlägg från bottar och heta diskussioner som inte nödvändigtvis brukar trevlig ton. Youtube har hittills haft svårt att tämja kommentarerna, och därför införs nu nya regler och funktioner för att försöka skipa ordning.

I ett inlägg delar Youtube detaljer om de nya åtgärderna, som gäller både vanliga användare och de bottar som låtsas vara sådana. Det inkluderar nya regler för kränkande kommentarer vars innehåll bryter mot tjänstens regler. När en kommentar tas bort ska författaren nu få en varning via en notis om att detta har inträffat.

Den som ändå fortsätter skicka kränkande kommentarer kan bli avstängd från att kommentera i 24 timmar. Ett dygns avstängning kan låta som en kort period, men Youtube menar att deras test visat att både varningar och kortare avstängningar minskar sannolikheten att användare fortsätter med otrevliga, oönskade beteenden i kommentarsfälten. Det finns dock viss språklig begränsning och till en början ska notiserna endast gälla kommentarer på engelska.

Utöver reglerna för användare meddelar Youtube att de kontinuerligt arbetar med att förbättra den automatiska borttagningen av spaminlägg och berättar att de tog bort drygt en miljard sådana kommentarer under årets första hälft. Även automatiskt upptäckande av bottar i kommentarsfälten till streamat innehåll ska ha uppgraderats, i ett försök att förbättra chattupplevelsen för såväl tittare som streamers.

Brukar du läsa och skriva kommentarer på Youtube eller föredrar du att hålla dig borta? Dela med dig i tråden!