För snart sex år sedan äntrade AMD High-End Desktop-segmentet (HEDT) med Ryzen Threadripper. Plattformen har anor från serversidan och riktar sig till så kallade prosumers och workstation-segmentet, där modeller främst för det sistnämnda syftet gick under en Pro-märkning. Det fick dock ett slut vid övergången till arkitekturen Zen 3 och Ryzen Threadripper 5000 WX-serien, där samtliga modeller Pro-märktes och främst riktades till systembyggare.

Nu uppges Threadripper för entusiaster vara på väg tillbaka. Det menar träffsäkre läckaren "Chi11eddog" på Twitter, som delar uppgifter om en plattform med kodnamn "Storm Peak". Några specifikationer rörande själva processorerna framgår inte, men desto mer delas om själva plattformen. Enligt läckaren rör det sig om två olika – en HEDT- och en workstation-variant.

Bland nyheterna syns föga förvånande stöd för PCI Express 5.0, med som högst upp till 64 banor för HEDT-plattformen. Därtill specificeras 8 banor PCI Express 3.0, 4 minneskanaler och stöd för överklockning. För workstation-varianten dubblas minneskanalerna till 8 stycken, tillsammans med en ökning till 128 banor PCI Express 5.0. Stöd för överklockning uteblir. Uppgifterna nämner inte DDR5 specifikt, men med övergången till Zen 4 är det att betrakta som givet för båda plattformar.

Att AMD med Threadripper 5000 WX-serien rörde sig närmare proffsanvändare snarare än konsumenter var i linje med hur bolaget tidigare uttalat sig kring sina prioriteringar. Under rådande kretsbrist låg fokus på tillverkning av produkter med höga marginaler, där både det mer renodlade konsumentsegmentet respektive datacentersegmentet prioriterades högre. Att just HEDT föll bort, som placerar sig någonstans där emellan, var därmed inte helt oväntat.

Med det sagt har inte marknaden för den sakens skull försvunnit, även om det i jämförelse är en mer nischad sådan. Med ett bättre läge, ny plattform och rykten om att konkurrenten Intel också ämnar återuppta sin HEDT-satsning är det fullt möjligt att AMD väljer att ge Threadripper nytt liv – både med och utan Pro-märkning. Enligt Twitter-användaren sker lansering i september och tiden får därmed utvisa huruvida uppgifterna stämmer.