Det senaste halvåret har varit ett fullspäckat sådant. Att året lider mot sitt slut är däremot inte något som innebär att takten hos hårdvarutillverkarna skruvas ned – tvärtom väntas istället en kavalkad av nyheter i samband med elektronikmässan CES som går av stapeln tidigt i januari. Där återfinns bland annat vanligen Intel, som tidigare år haft tradition att lyfta skynket av nyheter på bärbara fronten.

Nu letar sig ett smakprov ut via Geekbench med tidiga resultat för vad som listas som Intel Core i9-13900HX. Där indikerar suffixet HX att det rör sig om en modell för bärbara ur Intels yppersta prestandasegment, vilket brukar vara synonymt med fokus på spel och betydligt högre TDP-värden.

inteeeel.jpg

Det rör sig om en 24-kärnig modell med 32 trådar, det vill säga samma antal som stationära syskonet Core i9-13900K. Det rör sig därmed sannolikt om samma fördelning om 8 prestandakärnor och 16 energieffektiva. Basfrekvensen ligger på 2,2 GHz och från det mer detaljerade läget framgår att modellen tar sig upp strax under 5,4 GHz vid boost.

inteeeeeeeeeeeeeell.png

Poängmässigt landar det bärbara syskonet på 2 039 i enkeltrådad prestanda och kliver upp till 20 943 poäng i flertrådade laster. Ställt mot föregångaren Core i9-12900HX bästa poäng är det en ökning om 7 procent i enkeltrådad prestanda. Core i9-13900HX kliver därmed om bland annat Intel Core i9-12900K, en av de två toppmodellerna ur förra generationens stationära uppställning.

I flertrådad prestanda är klivet större, med en ökning om strax över 28 procent ställt mot "Alder Lake"-familjens föregångare. Likt sitt stationära syskon ger de många energieffektiva kärnorna resultat och poängen springer om även färska modeller som AMD Ryzen 9 7900X och  
Intel Core i7-13700K.

Intel har inte bekräftat när Core 13000-serien för bärbara datorer debuterar, även om CES 2023 inte är någon högoddsare. Det är dock möjligt att specifikt HX-serien letar sig ut vid senare tillfälle – med föregångaren Core 12000 "Alder Lake" inleddes lanseringen med de något mindre extrema modellerna i H-serien.