Fram till för knappt två månader sedan låg världsrekordet i överklockning på 8,72 GHz. Rekordet hade toppat listorna sedan sommaren 2014, när finske överklockaren "The Stilt" jagade upp AMD:s FX-8370 i den hisnande frekvensen. När det till slut blev dags att lämna över stafettpinnen var det svenske överklockaren "elmor" och Intels Core i9-13900K som tog över med ett nytt världsrekord på inget mindre än 8 812,85 MHz.

Intel Core i9-13900K överklockas till ny världsrekordsnivå

Nu är både samma överklockare och processormodell i farten igen med ett nytt världsrekord. Tillsammans med Asus och moderkortet ROG Maximus Z790 Apex slår de både det egna rekordet med knappa 200 MHz och klättrar över gränsen 9 GHz, mer exakt 9 008,82 MHz.

ocrekord.jpg

Som brukligt med extremare överklockning figurerar exotiska kylarlösningar, men inte det annars vanliga kylmedlet flytande kväve. Det byts istället mot flytande helium och processorn bekräftas ha lyckats kylas ned till så lågt som -250 °C. Likt föregående rekord är det endast en prestandakärna som når frekvensen och samtliga energieffektiva kärnor är inaktiverade. Spänningen rapporteras ligga på 1,326 volt, men något effektuttag framgår inte.

Läs mer om överklockning: