Marques Brownlee, känd som MKBHD på sociala medier, har de senaste åren gjort blindtester med mobilkameror för att se vilken av årets lanserade telefoner som plåtar bäst. Via sociala medier har folk fått rösta på de bilder som varit bäst och resultatet presenteras i videoform. I år är det andra bullar och MKBHD gjort om röstningsmodellen för att ge telefonerna en mer rättvis chans och årets vinnare är lite utav en överraskning.

Till skillnad från tidigare år där bilder från olika mobiler ställdes mot varandra har årets upplaga av omröstningen byggts om för att implementera Elo-rating, vilket också används i bland annat schack för att bedöma spelares förmåga baserat på vinster. Med Elo-systemet på plats har användare fått rösta på bilder de tycker ser bäst ut i tre olika kategorier; Standard, Low-Light och Portrait mode. Totalt landade antalet omröstningar på 22,1 miljoner från över 600 000 användare.

På topplistan finner vi två Pixel-telefoner samt en Asus-telefon. Mer specifikt är det Pixel 6a som norpar förstaplats, medan Pixel 7 Pro är nummer två och Asus Zenfone 9 på tredjeplats. I andra änden av Elo-spektrat hamnade Sony Xperia Mark IV samt Moto Edge 30 Ultra. Resultat som sticker ut en aning är att Oppo Find X5 Pro hamnade i toppen för standard-fotografering, men låg på plats 15 i porträtt-läge.

Marques erbjuder även en reflektion över resultatet, där det lyfts fram att mörka bilder i testet generellt valdes bort i förmån för ljusare bilder. Det finns dock en tydlig ljusgräns och bilder med mer balanserad exponering vann över överexponerade bilder.

Vill du delta i blindtestet? Klicka här!