Temperaturer som igår ansågs vara på tok för höga i processorer och grafikkort är numera vardag. AMD, Intel och Nvidia specificerar alla att runt 90 grader är en godtagbar nivå att ligga på under normal drift, i många produkter är de höga temperaturerna rentav ett målvärde kretsarna ska ligga toppa konstant för att leverera så bra prestanda som möjligt.

När AMD lanserade senaste generationens Radeon RX 7000-serie grafikkort visade SweClockers tester att det var en sval historia, i alla fall vid klassiska temperaturmätningar. Skillnad är det vid mätning av Junction Temperature, ofta kallad hot-spot, som finns i alla moderna kretsar och som AMD i början av 2019 valde att exponera för slutanvändare med Radeon VII.

Nu rapporterar användare att Junction Temperature i deras Radeon RX 7900 XTX toppar 110 grader, vilket i sig inte behöver vara ett problem under kortare perioder. Vad som uppmärksammas är att de höga temperaturerna kan vara ihållande, vilket resulterar i att fläktarna körs på 100 procent konstant och att grafikkortet klockar ned sig självt mer än brukligt.

På AMD:s egen Reddit-sida skriver nero1338 att han försökte göra ett garantiärende på sitt Radeon RX 7900 XTX, men att det nekades av AMD som i ett mailsvar kort konstaterade att "temperaturerna är normala". Knappt ett dygn efter att inlägget publicerades kontaktade en AMD-anställd användaren och skrev att de ville undersöka grafikkortet, varpå nero1338 blev uppmanad att skicka det till AMD:s kontor i Kanada.

RX-7900-XTX-temperatures.jpg

De höga temperaturerna som rapporteras verkar endast gälla AMD:s egen referensdesign MBA (Made by AMD) och ser ut att komma till följd av montering av kylanordningen. Välrenommerade Der8auer som satt grafikkortet under lupp plockade isär och monterade det på nytt med ny kylpasta och värmekuddar, vilket helt eliminerade problemet. Hardwareluxx redaktör Andreas Schilling har även testat grafikkortets och uppmätt att Junction Temperature i extremfallet är 109 grader medan den vanliga GPU-temperaturen är betydligt lägre 56 grader.

Det är i nuläget inte känt vad AMD gör för att stävja problemen och om de kommer börja acceptera RMA-ärenden på Radeon RX 7900 XTX som använder bolagets referensdesign MBA. Värt att påpeka är att den som äger ett RX 7900 XTX inte behöver vara orolig för de höga temperaturerna, då det värsta som händer är att klockfrekvenserna sänks just för att förhindra överhettning och att hårdvaran tar skada.

Är du en av dem som äger ett Radeon RX 7900 XTX och uppmäter höga temperaturer?