Den nya generationens grafikkort är här! Under hösten har Nvidia visat gräddan av "Ada Lovelace" och AMD svarade upp med "RDNA 3", och i året som kommer ska duons grafikkort följas upp av modeller i lägre prisklasser. Efter en längre tids tissel och tassel bekräftar Nvidia nu att de håller hov i Las Vegas den 3 januari, två dagar innan CES 2023 officiellt slår upp portarna.

I en flashig intetsägande video med gröna pew-pew-ljusstrålar på Twitter framgår budskapet om eventet som heter "GeForce Beyond", vilket talar för att det blir nyheter på konsumentfronten. Det är en viktig detalj i elektronikmässans sammanhang då Nvidia under ett antal tidigare CES-tillställningar lagt allt krut på datacenter och bilindustrin.

Vad som ska visas framgår inte av Nvidia, men det finns två heta kandidater det länge talats om. På den stationära sidan är det Geforce RTX 4070 Ti, tidigare känd som RTX 4080 12 GB som fimpades till följd av det förvirrande namnet som påminde för mycket om RTX 4080 16 GB. Den kommande modellen baseras på grafikkretsen GA104 och har på pappret beräkningskraft i linje med förra generationens flaggskepp RTX 3090 Ti.

Mycket pekar även mot att Nvidia lanserar en ny våg av grafikkort för bärbara datorer signerade arkitekturen Ada Lovelace. Enligt tidigare uppgifter blir det en bred uppställning modeller i form av RTX 4090, RTX 4080 Ti, RTX 4070, RTX 4060 Ti och RTX 4060, där toppmodellen baseras på AD103 från den stationära sidans RTX 4080 och får ett TGP på 175 W som kan kliva upp till 200 W med Dynamic Boost.

Kanske mer givet än hårda nyheter är mjuka, detta då Nvidia brukar ta liknande tillfällen i akt att prata om finesser som ingår under paraplynamnet RTX. Med andra ord realistisk ljussättning med ray tracing, AI-uppskalning och genererade bildrutor i färska speltitlar, där vi kan vänta oss i alla fall en handfull som drar nytta av DLSS 3.

Evenemanget Geforce Beyond på CES 2023 äger rum tisdag den 3 januari klockan 17:00 svensk tid och kommer gå att följa på Nvidias ordinarie kanaler, som Youtube och Twitch. Mer information om detta tillkommer på Nvidias webbplats och givetvis ska även SweClockers följa händelsen.

Förutom att Nvidias VD Jen-Hsun Huang intar scen iklädd sin ikoniska läderjacka, vad hoppas du på att se under Geforce Beyond?