Dagens flaggskeppstelefoner är försedda med ordentliga kameramoduler som ofta huserar någon form av hybridlösning för zoom-fotografering. Ofta handlar det om lösningar där upp mot 100 gånger zoom erbjuds tack vare kombinerad digital och optisk zoom jobbar tillsammans. Nu har LG-företaget LG Innotek visat upp en kameramodul till mobiler som erbjuder steglös optisk zoom, från 4 till 9 gånger, utan att ta upp allt för mycket plats.

För att erbjuda steglös zoom används periskopliknande lösning med linser som med minimal rörlighet på 1 mikrometer kan justeras vid behov. På pappret borde detta resultera i mer detaljerade bilder, jämfört med steglös zoom där digital inzoomning används. I och med zoomvariationen kan telefoner som utrustas med modulen få ner antalet kamerasensorer på telefonernas baksida, vid sidan av att bara erbjuda ordentlig zoom.

LG Innotek är inte först med en liknande lösning. I Samsungs senaste flaggskepps används periskoplösningar för att ge användare ordentligt med zoom utan att tumma på bildkvaliteten. Samsungs lösning är dock att det handlar om ett fast objektiv med 10 gånger zoom. Enligt rykte planerar även Apple att förse nästa Iphone med en liknande zoom-lösning.

LG Innoteks nya kameramodul ska få en ordentlig presentation i samband med CES 2023 och möjligtvis kommer vi då få reda på vilka telefoner som blir först ut med denna lösning. Väntan ser dock ut att bli förhållandevis kort. Företaget samarbetar med Qualcomm för att förse telefoner som kör nya Snapdragon 8 Gen 2 med kameramodulen, vilket kan betyda att den dyker upp i telefoner som släpps redan under första halvan av 2023.

Hur ofta använder du zoom med mobilkameran?