Bland entusiaster har det i många år varit en självklarhet att utrusta sin dator med en SSD-enhet för primär lagring till operativsystem och de mest använda programmen. Lika självklart har det inte varit bland datortillverkare och i färdigbyggda system, någonting det blivit ändring på under senare år i takt med att SSD-enheterna gått ned i pris.

Analysfirman Trendforce rapporterar att hela 92 procent av alla bärbara datorer som levererats under året utrustats med en SSD-enhet, där resterande 8 procent helt sonika haft mekanisk lagring. När Trendforce siar om nästa år räknar de med att andelen växer till 96 procent, vilket med andra ord innebär att mekaniska hårddiskar är på väg att försvinna som primärlagring i bärbara enheter.

Anledningen som tillskrivs är kort och gott det senaste halvårets stora prisfall på NAND-kretsar, som utgör såväl SSD-enheter som lagringen i exempelvis telefoner och USB-minnen. Som resultat av detta är en 512 GB-enhet inte mycket dyrare än ett mekaniskt dito på 500 GB, vilket gör det betydligt enklare för datortillverkare att ta steget även i mer prispressade system.

En liknande trend går även att skönja hos SSD-enheter och mekaniska enheter på 1 TB, men här är gapet något större. I den här storleksklassen är det dock inte lika självklart för tillverkare att välja en SSD framför en hårddisk, då Microsofts licenskostnad för Windows ökar i korrelation till en enhets specifikationer. Vad prisskillnaden är i det här scenariot framgår inte, men Trendforce menar att den är tillräckligt stor för att ha en inverkan på beslutet.

En annan faktor som sannolikt spelar in är att "tillräckligt" stora SSD-enheter nu nått priser som går att jämföra med mekaniska hårddiskar, då modeller på 256 GB kan anses vara i lägsta laget när ett operativsystem, användarens egna program och lagring av personliga filer ska rymmas.