För den som är på jakt efter ny TV är mellandagsrean och Black Friday perfekta tidpunkter att lufta plånboken, eftersom priserna ofta sjunker för att tömma lager inför nästa generation. CES-mässan är av tradition fylld med just sådana modeller, där elektronikjättarna turas om att lyfta nya funktioner för ett vassare sortiment.

TV-guiden 2022/23 del 1: Alla TV-apparater

LG:s tyska avdelning har ingen lust att vänta in starten på CES 2023. Med ett pressmeddelande presenteras nu en laddning färska TV-apparater, som följer det inslagna och relativt lättnavigerade namnschemat från förra året. Det rör sig om 8K-flaggskeppet Z3, samt 4K UHD-upplösta G3 och C3, som alla blir ljusstarka OLED-modeller med den uppgraderade systemkretsen Alpha 9 under skalet.

För just G3 belyser LG en ordentlig uppgradering sett till ljusstyrka. I 55-, 65- och 75-tumsformat ska modellen nå upp till 70 procent högre än tidigare, medan större TV-apparater troligtvis landar lägre än så. Med tanke på att skillnad i ljusstyrka inte nämns för övriga modeller rör det sig sannolikt inte om några större uppgraderingar på den fronten. Fler sådana detaljer lär presenteras under CES 2023.

OLED-EVO_Product_04.jpg

Enligt LG kommer G3 med ett litet estetiskt lyft, där synligt glapp mellan vägg och TV helt uteblir.

Pressmeddelandet innehåller dock information om att nykomlingarna satsar vidare på HDMI 2.1-funktioner, där Quick Media Switching VRR är en liten funktion som får mycket utrymme. LG beskriver att QMS-VRR förhindrar att skärmen tillfälligt blir svart vid byte mellan olika HDMI-bildkällor – förutsatt att de är kompatibla med funktionen. Låg responstid och adaptiv bildsynkronisering enligt AMD Freesync, Nvidia G-Sync och VRR är fortsatt tillgängliga med LG-modellernas som utrustas med upp till fyra HDMI 2.1-anslutningar.

Vidare påtalar LG att uppdaterad version av operativsystemet Web OS medföljer de färska TV-apparaterna. Bland nyheterna finns omdanad startmeny för att underlätta personliga anpassningar, som dessutom ska göra ofta använda tjänster mer lättillgängliga. Nytt är därtill att de inbyggda högtalarna kan samarbeta med företagets färska ljudlimpor.

De tre påkostade Z3-, G3 och C3-modellerna lanseras senare i år och då i sällskap av enklare B3- och A3-varianter. Enligt Flatpanels HD tillkommer inga nya storlekar med årets produkter, varför fjolårets varianter successivt ersätts av trimmade efterträdare med nytt namn. Priser och exakta specifikationer återstår att se.